MUTLULUK VEREN BESİNLER

İçinde endorphin bulunan besinlerin insanı mutlu ettiği artık kabul edilen bir gerçek. En çok endorfin içeren veya endorfin salınımını en çok arttıran 9 besin aşağıda sıralanmıştır. Bu besinlerin çoğu bol kalori içerdiğinden, mutluluğunuzun kilo artışıyla sekteye uğramaması için kalori miktarlarını hesaplayarak tüketin.

CEVİZ
Cevizin, depresyonu gidermek için önerilen bir yiyecek olduğunu biliyor muydunuz? Aynı zamanda sağlıklı kemikler ve dişler, hücrelerin yenilenmesi, vücudun insülin direncini yükselmesi gibi birçok faydalı etkisi olan magnezyum deposu ceviz ile beyninize günlük destek de sağlayabilirsiniz. Çünkü cevizin içeriğindeki antioksidanlar hem sinirsel bağların güçlenmesini; hem de hafızanın, organizasyonel ve matematik zekanın gelişmesine yardımcı olur. Unutmayın; ceviz sağlıklı düşünmenize, güzel gözükmenize ve iyi hissetmenizi sağlar!

ÇİLEK
C Vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasında yer alır. Çilek bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır, çileği çok olan bölgenin halkı uzun yaşar. Yüksek tansiyonu düşürür ,damarları temizler. Kansere karşı korur, Böbrekte kum ve taş oluşmasını önler.

MUZ
Kokusuyla bile mutluluk aşılayan muz,tam bir endorphin deposudur. Kendinizi güçsüz ve ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı bire bir. Sinir hastalığı olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.

ÜZÜM
Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde %20 oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. Gıda şekli anne sütüne benzer. Üzümdeki bol demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dk. Sonra yıkanırsa cilde dirilik verir.

PORTAKAL
C ve B Vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar. Bacaklardaki varisi geçirir. Vücuttaki direnci arttırır. Grip ve nezlede portakal suyu, şeker, şarap karıştırılır üzerine sıcak su katılır ve içilir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.

SOMON
Somonun içinde bulunan omega-3 yağ asitleri daha mutlu hissetmenizi sağlıyor. Kalp sağlığı kadar psikolojiye de iyi gelen bu yağlar depresyondan koruyor.

SÜT
Kalsiyum ve aminoasit bakımından zengin olan süt sakinleşmeyi sağlıyor. Serotonin hormonunu salgılamanızı da sağlayarak kendinizi iyi hissettirir. Kemik gelişimine katkıda bulunmasının yanısıra, sinirleri gevşetiyor, stres ve anksiyeteyi azaltıyor.

ÇİKOLATA
Stresin bir numaralı düşmanı. Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin. Flört etmek gibi bir şey. Bir kalem yemek yeterli ,mutluluk hormonu "serotoninö anında beyinde dolaşıma çıkıyor. Çikolatanın içerdiği "penilatilaminö insanı bulutlara çıkarıyor. Çikolatada, yeşil çay ve sebze-meyvelerde bulunan flavonoid adlı bol miktarda vardır. Bu madde kanı sulandırıyor, kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Çikolata kötü kolestrolun (LDL) okside olarak damar çeperine yapışmasını engelliyor. Tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçiyor. Düzenli tüketenler arasındaki ölüm olayı yemeyenlere kıyasla % 30 daha geç gerçekleşiyor.(günde 30 gr)

DONDURMA
Çok yenirse şişmanlatıyor,az yenirse mutluluğa mutluluk katıyor. Dondurma yaşlanmayı önlüyor. Amerika da kişi başına 25 kg. Türkiye de kişi başına 6 Külah tüketiliyor. Sütten daha zengin bir besin bir besin maddesidir. A,B,C,D,E vitamini içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini önermektedir.

HİNDİ
Hindi, mutluluk veren besinler arasında hiç de hafife alınmayacak bir konumda. Çünkü insan vücudu için gerekli olan 20 amino-asitten biri olan ve enerji sağlayan Tryptophan içerir. Tryptophan aynı zamanda seratonine, yani mutluluk hormonuna dönüştüğünden sıkıntıyı en kolay atmamızı sağlayacak yemektir! Ruh sağlığımız için gerekli olan serotonin sindirim yoluyla kana karışarak sinir sistemine geçemez, yani dışarıdan yemek yoluyla alınamaz. Bu nedenle Tryptophan yemek yoluyla alındığında antidepresan etkisini gösterebilir.

MAKARNA
Çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolaydır. Özellikle sadece salata ile birlikte yenirse şişmanlatmaz.

TAM TAHILLI EKMEK 
Karbonhidratın dozu sağlığımız açısından çok önemli. Çünkü vücudumuz enerji üretmek için karbonhidrata ihtiyaç duyar; ama aynı zamanda fazlası da mide ve bağırsak bozukluklarına, şişmanlığa, kalsiyum yetersizliğine, iştahsızlığa neden olur. Dolayısıyla beslenmenizde tam tahıllı ekmekleri tercih edebilirsiniz. Çünkü tam tahıllı ekmekler serbest radikallerle savaşır ve bağışıklık sistemini destekleyen temel mineral olan selenyum kaynağıdır.

PEYNİR
Canınız sıkkın ve çılgınca cips atıştırıp mutluluğa kavuşmak mı istiyorsunuz? Bunun yerine sağlıklı bir çözüm önerelim size; bu da peynir olsun… Çünkü peynir kalsiyum, protein, çinko; hepsini bir arada bulunduran bir besin. Vücudumuz yeterli çinkoyu kendi üretemediğinden, bu tür destekler günlük olarak sağlanmalıdır. Çinko vücudumuz için çok önemlidir. Çünkü hücresel fonksiyonlarda önemli rol oynar ve saç, göz, cilt sağlığında, kavramsal ve duyusal fonksiyonların iyi çalışmasında önemli rol oynar.

FISTIK
Yağ oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor. Fıstığın kolesterolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı bildirildi Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler. emir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin doğal kaynağı olan bu çerez kalbimizin yanısıra,beyin-sinir sistemi,kas ve kemiklerimizin dostudur. Tuzsuz olanından her gün 10-15 adet yenilebilir.

SUSAM
Dar gelirlerinin baştacı olan simit, mutluluğa giden yolda önemli bir yere sahiptir. Yağ ve protein içerir. Susamdan elde edilen tahin bal ile karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir. Kışa girerken bağışıklık sistemini güçlendirmek için bolca tüketmeliyiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.