LAHANANIN BU FAYDALARINI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Kış sebzelerinden olan lahana eylül ayının sonlarına doğru tezgahlarda yerini almaya başlar. 100 gramında 33 kalori bulunan lahana düşük kalorili bir sebzedir. C Vitaminin yanı sıra B grubu vitaminler, kalsiyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller de ihtiva eder.

Kanser, kalp krizi ve eklem yangısı gibi iltihaplı durumlara karşı insan vücudunu koruyan bir element olan selenyumun ana kaynağı lahanadır.

Yapılan araştırmalara göre mide rahatsızlığı bulunan hastalara; lahana, kereviz ve havuç suyu ile hazırlanan saf sebze suyu içirildiğinde rahatsızlığın giderek yok olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda cildi de güzelleştirir.

Lahana mutfaklarda genellikle pişirilerek kullanılır. Ancak hassas bir sebze olan karalahanayı fazla pişirmemek gerekir. Süreyi 15-20 dakika ile sınırlamak yeterlidir. Kırmızı biber, köri, kimyon, taze soğan ve kekik gibi baharatlarla çok uyumlu olduğundan bu baharatları lahana hazırlarken bol bol kullanabilirsiniz.

Lahanayı satın alırken, elinizle sıktığınızda içinin dolu olması gerekir. Dış yapraklarının çürümüş ya da zedelenmiş olmamasına özen gösterin. Ayrıca dış yapraklar güneş gördüğü için daha çok besleyici minerallerle dolu olduğundan bunları atmak da doğru olmaz. Buzdolabında bir hafta ya da bir haftadan daha uzun süre saklayabileceğiniz lahanayı aynı zamanda serin bir ortamda birkaç gün saklayabilirsiniz.

Lahananın Faydaları

* Lahana, içerdiği antioksidan ve diğer bazı maddeleriyle bedenin hastalıklara karsı direncini artırır: Yapılan araştırmalar, lahanayı sık yiyen kişilerde özellikle mide, kalınbağırsak, akciğer ve deri kanserlerine pek seyrek rastlandığı sonucunu ortaya koymuştur.

* Lahana ayrıca içerdiği antioksidan maddeleriyle kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikolarını azaltmaktadır.

* Lahananın sıkılmasıyla elde edilen suyu, Batı ülkelerinde mide ülserleri için geleneksel bir tedavi yöntemi olmuştur: Yapılan deneyler, lahana suyunun mide ülserlerini önlediğini ve iyileştirdiğini ortaya koymaktadır.

* Lahana, bedenin bağışıklık sistemini uyarmakta, bazı bakteri ve virüs türlerini yok etmektedir.

* Bedenin gelişmesini destekleyen lahana, içerdiği zengin folik asitle kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma riskini en aza indirir.

* Mayalandırılmış lahana hazımsızlığa ve gut hastalığına iyi gelir.

Dikkat: Lahana tüm Turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 defadan fazla lahana yiyen kişiler, iyotlu besin ya da iyotlu tuz almayı ihmal etmemelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.