Kestanenin Faydaları Ve Zararları

kestane, kestane faydaları, kestane kaç kalori, kestane zararları,

Besleyici ve kalori değeri yüksek bir besin olan kestane potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum mineralleri ile C, B1, B2, PP vitaminlerini içeren ve şeker, protein, yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunur. Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağıdır. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kasları güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önler. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara önerilir, çünkü 100 gramında tam 500 mg potasyum bulunur. Ancak uzmanlar, damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanların, kestaneyi ölçülü miktarda yemeleri gerektiğini vurguluyor.

Kestane mükemmel bir kış meyvesidir. Kestane çiğ ola­rak yenildiği gibi pişirilerek de yenir. Ruhen ve bedenin zayıf kişilere kestane yemesi tavsiye edilir. Bundan başka kansız çocuk ve yaşlılara, hastalıktan kalkanlara tavsiye edilebilir. Ağır işçi ve sporcu­lara da çok tavsiye edilmektedir. Şeker hastasına verilmez.

Kestanenin Faydaları:

* Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır.

* Meyvesi, kasları kuvvetlendirir.

* Vücuda kuvvet ve enerji verir.

* Cinsel gücü arttırır.

* Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.

* Hastaların iyileşmelerini hızlandırır.

* Kandaki kolesterol oranını düşürür.

* Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır.

* Varis ve basur şikayetlerini azaltır.

* Karaciğere ve mideye de faydalıdır.

* İshali keser.

Kestane Nasıl Kullanılır

Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir. Ayrıca kestanenin kabuğu ve ağacını kabuk ve yaprakları da kullanılır. Kestanenin kabukları haşlanıp suyu içilirse sinirleri yatıştırır ve ateşi düşürür. Bütün bu yararları yanında kestane, yüksek tansiyon ve damar sertliği şikayeti olanlara ve şeker hastalarına tavsiye edilmez.

Kestanenin Zararları

Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir.

Kestanenin Kalorisi:
100 gram haşlanmış kestanede 131 kalori varken 100 gram kavrulmuş kestanede 245 kalori vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.