Bebeğiniz yaklaşık 13-14 cm ve 130-140 gr ağırlığında, kemiklerinin büyük bir kısmı hala daha lastik sertliğinde ancak giderek sertleşiyor ve doğumdaki halini alıyor. Yeterli kalsiyum almayı ihmal etmemeniz kemik olgunlaşması için çok önemli.
Anne karnındaki bebeğin uyanık olma ve uyuma periyotları vardır. Bebek kendisine uygun ve sevdiği bir uyku pozisyonu seçebilir ve uyku döneminde bu pozisyonu alabilir.Gözlerin üzerinde kaşlar ortaya çıkmaya başlar.Kirpikleri de uzamaya başlamıştır. Kız bebeklerde pelvis içinde gelişen yumurtalıklarda ilkel yumurta hücreleri belirir. Bunlar daha sonra hayatı boyunca sahip olacağı ve menopoza kadar her adet döneminde tüketecekleri yumurta hücrelerine dönüşeceklerdir. Yine kız bebeklerde rahim tamamı ile oluşmuştur. Erkek bebeklerde ise prostat bezi gelişimini tamamlar.Cilt altında kahverengi yağ içeren doku meydana gelir. Deriyi kaplayan ve verniks caseosa adı verilen krem şeklindeki madde izlenebilir.Bebeğiniz içerisinde bulunduğu amnios sıvısını nefes alma hareketi ile akciğerlerine alır. Bu hareketi akciğerlerinin gelişmesine yardımcı olur. Parmağını emebilir el ve ayak parmaklarını sık sık açıp kapar ve bu hareketini ultrasonda görebilirsiniz. Plasenta gelişimini tamamlamıştır ve bu haftadan sonra kalınlığı artmaz, sadece çap olarak büyür.
Bu hafta ile 22 .hafta arasında yapılacak ayrıntılı bir ultrason muayenesi ile normal gelişme , gebelik yaşı , bebeğin cinsiyeti ile ilgili oldukça güvenilir bilgiler elde edilebilir.
Sizdeki değişiklikler
Hamileliğinizin başından beri 2.5 - 5 arasında kilo almış olmalısınız. Dışarıdan bakıldığında gebe olduğunuz artık çok rahat anlaşılabilir. Gece uyumakta güçlük çekiyorsanız, yastık sayınızı arttırınız. Vajinal akıntınızda artma olabilir.Memelerinizin etrafında ki halkalar koyulaşmıştır ve göbeğinizin altında koyu renk bir çizgi oluşmuştur. Bebek hareketleri çoğu anne adayı tarafından hissedilebilir. Eğer hala daha hissetmediyseniz endişelenmeyin, önünüzde 1-2 hafta daha olabilir. Artmış kan hacmine bağlı olarak çeşitli şikayetler olabilir. Yine düz kas gevşemelerine bağlı olarak ani tansiyon düşmeleri görülebilir. Yatar pozisyondan ayağa kalkarken bu işi yavaş yavaş yapmaya özen gösterin. 35 yaşın üstündeki anne adaylarında ya da üçlü testte şüpheli durum saptananlarda amniyosentez bu haftalarda yapılır. Doktorunuza sormadan herhangi bir ilaç almamalısınız. Baş ağrısı, nezle gibi durumlar için kullanabileceğiniz ilaçlar vardır. Soğuk algınlıklarını yatak istirahati yaparak, bol sıvı alarak ve gerektiğinde ateş düşürücü ilaçları kullanabilirsiniz.
Bu bilgiler yaklaşık olarak verilmiştir. Her hamilelikte farklılık gösterebilir ve büyüme oranları değişebilir.
0 yorum:
Yorum Gönder