Onyedinci haftaya ulaşıldığında bebeğin cilt altındaki yağ depoları resmi büyütmek için üzerine tıklayınızyavaş yavaş dolmaya başlar. Bu bebeğinizin hızlı büyüme evresine girdiğinin belirtisidir.Büyümeye bağlı olarak sizinde kilo artışınız bir miktar hızlanacaktır.
Bebek ve plasenta bu haftada yaklaşık aynı boyutlardadır. Bebeğin emme, yutma ve göz kırpma refleksleri de bu gebelik haftalarında ortaya çıkar. Bebeğinizin dolaşım, üriner ve solunum sistemleri çalışmaya başlar. İçinde yüzdüğü amniyon sıvısını akciğerlerine çekmekte ve geri vermektedir. Bu ilkel solumadır. Bebeğin doğum sonrası normal nefes alıp verişini sağlayacak sistemlerin olgunlaşması için gereklidir. Kalbi ise inanılmaz bir eforlarla sürekli kan pompalamaktadır. İnanması güç olabilir ama bebeğinizin kalbi onun vücuduna günde yaklaşık 25-30 litre kan pompalıyor.
Bebeğinizin baş popo uzunluğu 11-12 cm ,ağırlığı da 100-110 gram kadardır.
Sizdeki değişiklikler
Gebeliğiniz artık daha belirgin bir hal almıştır. Karnınız daha belirginleşir.Bu haftaya kadar 2-4 kilo arasında almış olmanız normaldir. Vücudunuzun diğer kısımlarında da ( kalça, bacaklar ) genişleme görülür. Kan dolaşımınız arttığı için burun kanaması olabilir.Burnunuz tıkalı hissedebilirsiniz. Metabolizmanız arttığı için normalden daha fazla terlersiniz. Rahmin yukarıya doğru büyümesi ile rahim bağlarında gerilme olur ve kasık ağrısı hissedebilirsiniz.Bu haftada rahimim tepe noktası yani fundus göbek deliğinin 3-4 parmak altındadır. Memeleriniz süt üretimine hazırlıktan dolayı büyümüştür ve üzerindeki damarlar belirginleşmiştir.Pek çok anne adayı bu haftalarda bebekleri için endişe duyarlar. Doğumun nasıl olacağı, bebeğin sağlıklı olup olmayacağı endişeleri bu haftalarda yoğunluk kazanır. Yapılacak olan üçlü test bu endişeleri biraz giderebilir.
Eklemlerde gevşeme artarak devam etmektedir. Yataktan önce oturup sonra el ve kollarınızın yardımıyla ayağa kalkınız. Dengesiz ve ağır yükler taşımayınız. Yerden bir şey alırken belden eğilmeden diz çökerek alınız. Raflardan iki elinizle ulaşamadığınız yüksekliklerdeki eşyalara uzanmaya (özellikle tek elle) çalışmayınız.
Bu bilgiler yaklaşık olarak verilmiştir. Her hamilelikte farklılık gösterebilir ve büyüme oranları değişebilir.
0 yorum:
Yorum Gönder