DÜNYANIN EN İLGİNÇ ALERJİLERİ

Çevremizde birçok kişinin alerjiden muzdarip olduğunu görüyoruz. Ancak aşağıda sıraladığım alerjileri belki de daha önce hiç duymadınız bile.

İşte En İlginç Alerjiler

Cep telefonları ;

Çene, yanak ve kulak boyunca kaşıntı, kırmızı şişlikler ve ağrılı kabarcıklar cep telefonu alerjisi ile oluşur. Aslında cep telefonun yapıldığı madde olan nikel bu alerjiyi sağlar. Özetle, bu alerjiye nikel alerjisi denilebilir. Cep telefonunun kullanılmasının artması, çok fazla telefon ile konuşmak bu alerjiyi tehlikeli hale getiriyor. Nikel alerjisi kadınlarda %17 ve erkeklerde ise %5 oranında görülüyor. Ayrıca bazı metal paralarda, kemer tokalarında ve kot pantolonların düğmelerinde nikel kullanılabiliyor.

Öpüşmek ;

Yakın fiziksel temas ile tükürük paylaşımı oluşur. Öpüştüğünüz kişi daha önce fıstık ezmesi veya alerjiniz olan bir gıda yemiş olabilir. Vücut hemen anafilaktik şoka girebilir. Dünyada çok fazla insan gıda alerjisi yaşamaktadır. Uzmanlar, öpüşme ile gıda alerjisinin tetiklenebileceğini söylüyor. Bu nedenle dişler fırçalanmalı ve sakız çiğnenmelidir.

Su ;

Dünyamızda bugüne kadar yaklaşık 40 kişiye su alerjisi teşhisi koyulmuştur. İnsan vücudunun %60’ı sudur. Fakat, su alerjisinde su ile temas edildiğinde ciltte kızarıklıklar ve ağrılar oluşur. Hatta boğaz şişerek solunum durabilir. Bu alerjinin ne yazık ki bir çaresi ve tedavisi yoktur. Su ihtiyacını karşılamak için bol su harici sıvı alınır.

Soğuk ;

Soğuk hava, soğuk su ile maruz kalındığında ciltte kırmızılık, şişlik ve kaşıntı oluşur. Dondurma bile alerjiyi tetikleyerek boğazda şişme yaratır. Bayılma, şok hatta ölüme bile neden olabilir. Soğuğa karşı olan alerjinin nedeni bilinmemektedir.

Isı ;

Soğuk alerjiyle paralel olarak yüksek sıcaklıklarda kaşıntı, kırmızı şişlikler oluşur. Bu reaksiyonlar, fazla egzersiz ile cildin ısınması, sıcak duşlar, saunalar ve baharatlı gıdalar yenildiğinde tetiklenir. Bu alerjinin neden olduğu konusu halen çözümlenememiştir.

Egzersiz ;

Dünyada 1000 kişi bu alerjiden müzdariptir. Egzersiz öncesi belirli yiyeceklerin yenmesi ve fiziksel zorlanma ile oluşur. Yorgunluk, kaşıntılı cilt, ürtiker ve boyun, gövde kısımlarında şişmeler egzersiz sonrası görülür. Boğulma, kusma ve kan basıncı artışı ve ölüme neden olabilir.

Dokunma ;

Dokunmaya duyarlı bir cilt üzerine elinizle bile yazı yazabilirsiniz. Sık görülen bir alerji türü değildir. Hafif bir dokunma ile birden kabarıklık, şişlik ve kaşıntı oluşur. Bu alerjinin nedeni bilim adamları tarafından halen incelenmektedir.

Modern yaşam ;

21. yüzyılla birlikte mikrodalga fırınlar, temizlik malzemeleri, yerden ısıtma, araba, bilgisayarlar sıklıkla kullanılmaya başlandı. Bazı insanlarda modern hayatın getirdiği kolaylıklar alerjilere neden olmaktadır. Belki çok tuhaf ama, fırınlara, arabalara ve otomobiller alerjisi olan pek çok insan vardır.  Ağrılı deride döküntüler, şişmiş bölgeler, göz kapağı şişmesi sıklıkla yaşanabilen bir durumdur.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.