ŞEFTALİ HANGİ HASTALIĞA BİREBİR?

Şeftali, A, B3 ve C vitaminleriyle, folik asit, betakaroten, potasyum içerir. Vücutta A vitamini oluşturan temel madde olan betakaroten, şeftalide çok zengin miktarda bulunur. Kalp ve kansere karşı korur. Şeftali hazmı kolaylaştırarak sindirim sistemine yardımcı olur. Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar, İdrar sökücüdür. Gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Antioksidan özelliğiyle toksit maddelerin vücuda vereceği zararları önler. Sinir sistemi üzerinde olumlu etki yapar, uykusuzluğu giderir.

Şeftali Nasıl Kullanılır? 

Şeftali taze olarak tüketilmesinin yanında komposto, reçel ve meyve suyu olarak da tüketilir. Çiçekleri kaynatılıp suyu içilirse bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftali soyulup ezildikten sonra yüze maske yapılırsa özellikle kuru ve yorgun ciltlere iyi gelir.

Şeftalinin Faydaları

Şeftalinin faydaları gerçekten de saymakla bitmez. Önemli bir beta karoten deposudur. İçerdiği A vitamini kanserle savaşta birebirdir.

* Ağız kokusunu alır.

* Böbrek taşlarını eritir.

* Bağırsak kurtlarını öldürür ve olgunu yumuşaklık yapar.

* Kanı zehirlerden temizler.

* Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır.

* Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür.

* Bol miktarda idrar söktürür.

* Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler.

* Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.

* Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın. 10 dakika bekletin.çay gibi içilirse bağırsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir.

* Şeftali ağız ve midede salgıyı arttırarak hazma yardım eder. Yemek üzerine  yenilen şeftali hazmın çabuk ve kolay olmasını sağlar.

* Gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir

* Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir. Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının %50 sini karşılar.

* Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar,

* Sabah aç karnına ve gece yatarken 1-2 olgun şeftali yenir ya da suyu  içilirse idrar yollarında kum ve taşı döker, yeniden olmasını önler. Bol bol idrar söktürür ve vücuttaki fazla suyu atar. Antioksidan özelliğiyle toksik maddelerin vücuda vereceği zararları önler.

* Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın.10  dakika bekletin. Çay gibi içilirse bağırsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir.

* Sinir sistemi üzerinde olumlu etki yapar, uykusuzluğu giderir

* Gece körlüğünü önleyici özelliğine sahiptir.

* Şeftali ve badem, her ikisi de vitamin-mineral açısından güçlü. Bu tatlıda  savaş beşlisi olarak adlandırılan (A,C, E vitaminleri, çinko ve selenyum mineralleri) Vücutta A vitaminini oluşturan temel madde olan betakaroten, şeftalide çok zengin miktarda bulunur kansere, yaşlanmaya karşı koruyan en güçlü vitamin ve minerallerden dördü de var olduğu söylenir.

* Yüz ve boyundaki kırışıklara gece ince şeftali dilimleri koyun, 10-20 dakika bekletin. Şeftali dilimlerini alın, yıkamadan yatın.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.