AŞIRI TERLEMEYE BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Derimizin altındaki ter bezleri ter ya da perspirasyon adı verilen tuzlu bir sıvı salgıladığı zaman terleme oluşur. Terleme, sıklıkla sıcak ya da nemli ortamlarda veya spor yaptığınız zaman vücudunuzun serinlemesini sağlayan normal bir fonksiyondur. Eğer terlemezsek yaşamımızı yitirirdik; daha doğrusu, ateş yüksekliğinden ölürdük. Terlemenin temel işlevi, iç sıcaklığımızı devamlı bir düzeyde tutmaktır. Bunun dışında, ter, toksinlerimizin küçümsenemez bir bölümünü dışlamamıza yardım eder. Terleme, derimizin içinde bulunan terbezleri sayesinde ve dışa açılan gözenekler yoluyla toksinlerin atılmasını sağlar.

Aşırı terleme, bir hastalık, rahatsızlık ya da durumun belirtisi olabilir. Aşırı terlemenin tıbbi terimi hiperhidrozdur.

Terlemenin nedenleri

Terlemenin psikolojik nedenleri
- Anksiyete ve anksiyete bozuklukları
-  Korku
- Asabiyet
- Panik atak ya da panik bozukluk
- Travmatik bir olayın hatırlanması
- Stres

Terlemeye neden olan çeşitli ilaç ve maddeler 
- Alkol
- Kahve ya da kafein içeren herhangi bir ürün
- Ruhsal bozukluk, yüksek ateş ya da tiroid bozuklukları için kullanılan ilaçlar
- Morfin
- Baharatlı yiyecekler
- Kokain ve metamfetamin gibi stimulan ilaçlar
- Sinir gazı ve bazı insektisidler gibi toksinler

Terlemenin diğer nedenleri
- Spor yapmak
- Yüksek ateş
- Hipertroidi (tiroid aşırılığı)
- Hipoglisemi (kan şekerinin düşüklüğü)
- Enfeksiyon
- Menopoz
- Sıcak ya da nemli ortamlar

Terlemenin ciddi ya da hayati tehlikesi olan nedenleri
Bazı durumlarda, terleme; acil teşhis ile değerlendirilmesi gereken ciddi ya da hayati tehlikesi olan bir durumun belirtisi olabilir. Bu durumlardan biri miyokard enfarktüsü (kalp krizi)’dür.
Lenfoma gibi bazı kanser türleri de başta gece boyunca yüksek ateş olmak üzere diğer belirtilerle birlikte anormal terlemeye neden olabilir.

Terleme nadiren ciddi hastalıklarla ilgilidir. Anormal terleme bazı ciddi hastalıkların nedeni olduğu gibi tedavi edilmemesi ciddi komplikasyonlara ve kalıcı hasara yol açabilir. Altta yatan neden teşhis edildikten sonra, sağlıkçınızın sizin için özel olarak belirlediği tedavi planını takip etmeniz aşağıda yer alan potansiyel komplikasyonları önlemek açısından önemlidir.

- Beyin hasarı
- Kardiyak arrest (kalp durması)
- Kalp yetmezliği
- Solunum arresti (durması)
- Nöbet ve titreme
- Bilinç kaybı ve koma

Terlemeye Bitkisel Tedavi

* İlk olarak bir bardak kaynar su hazırlanır, içerisine ada çayı eklenir ve bir süre beklenir, bu bekleme ardından bir bardak içilir, Her gün düzenli şekilde yapılacak olan bu formül kişinin aşırı terlemesini önlemektedir. Ama bunu yanı sıra olarak her gün nane suyu içilerek de terlemeler kafi dereceye düşmektedir.

* Zeytin yapraklarından yapılmış çay düzenli tüketildiği zaman terlemeyi engelliyor. Temizlenerek yıkanmış bir yemek kaşığı dolusu zeytin yaprağını, 150 ml. suda kısık ateşte 3-4 dakika kaynatıp elde edeceğiniz çayı, sabah-akşam günde iki kere tüketebilirsiniz.

* Saf mersin suyu da hem antiseptik etkiye sahip, hem de ter kokularına ve terlemeye karşı etkili doğal bir çözüm. Özellikle saf doğal zeytinyağlı defneli sabunla yıkandıktan sonra, bir parça pamuğa dökeceğiniz mersin suyu ile koltuk altlarınızı ve terden şikayet ettiniz diğer bölgelere sürebilirsiniz.

* Gülsuyunun tonik etkisi var. Arzu edenler alternatif olarak saf gülsuyunu tercih edebilirler.

* İkişer kaşık bal ve elma veya üzüm sirkesini ılık suda karıştırıp sabah akşam için. Kısa sürede el ve ayaklardaki aşırı terleme sorunu bitkisel yöntemle hallolur.

* Adaçayının terlemeyi önleyici etkisi vardır. 1 haftalık bir adaçayı kürü ile aşırı terleme sorununa çözüm bulabilirsiniz. Sabah öğle ve akşam günde 3 kez birer çay bardağı adaçayı içenlerde özellikle yaz terlemeleri (yaz aylarında görülen yoğun terleme şikayetleri) sona ermektedir.

Terlemeye Karşı Alabileceğimiz Önlemler
- Rahat ve hava alan kıyafetleri tercih edin. özellikle pamuklu kıyafetler giyin.
- Vücudunuzun temizliğine özen gösterin.
- Özellikle koltuk altında oluşan istenmeyen tüylerinizi alıp ter kokusuna büyük ölçüde mani olabilirsiniz.
- Kahve, alkol ve yakıcı gıdalardan uzak durun.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.