Bebeklerde Gaz Şikayetleri ve Bitkisel Çözümler

Bebeklerde her beslenmeden sonra oluşan gazın çıkarılması gereklidir.Bu gazın çıkarılması için yöntemler vardır. 

Fakat sıklıkla bebekler bu yöntemlerin yanı sıra yararlı ve şifalı bitkilere ihtiyaç duyabilirler. Çünkü her bebek gazını rahatlıkla çıkaramayabilir. Eğer bebeğiniz gazını çıkarmakta zorlanıyorsa veya gazı çok oluyorsa rezene ve papatya çaylarını içirmenizi tavsiye ederiz. Bu bitkilerin kurutulmuş olanlarını suda kaynatıp ve süzerek kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca bebeğiniz bu çayları içmek istemezse emziren annelerin kendilerinin de bu çayları tüketmeleri bebeğin gazını daha kolay çıkartmasına yardımcı olacaktır. Bu çayların yanı sıra bebeklere kimyon verilmesi gazı büyük ölçüde azaltıyor. Kimyonu hem bebeğinizin hem de emziren annelerin tüketmesi gaz konusunda mükemmele yakın sonuç verecektir.

Aynı konumda uzun süre yatırılması, altının ıslak olması, bulunduğu ortamın çok sıcak ya da çok soğuk olması, bebeğin hareketlerini engelleyecek şekilde sarılması ve kundaklanması, bebeklere çok fazla su içirmek veya tam tersi şekilde az su içirmek, emzik kullanan bebeklerde emziğin şekere, bala ya da pekmeze batırılması, bebeğe şekerli su içirmek, uygun olmayan besinler verilmesi ve gereğinden fazla meyve suyu içirilmesi, erken aylarda mama ve nişastalı gıdalara başlanması, yiyeceklerin açıkta kalmış olması ve bebeğin bu yiyecekleri tüketmesi, çevreden gelen basit virüsler, hazırlanan mamaların birden çok kez verilmesi, emziren annenin tükettiği gıdalar gaz sancısı nedenleri olabilir.

Ebeveynlerin sakin olması ve bebeğe sevgi şefkatle yaklaşması önemlidir. Bu durum çocuğa güven verir.
Gaz Sancısını Gidermek İçin Ne Yapmalı?
Kolik, bir hastalık olmadığı için tedavisinden söz etmek mümkün değildir. Bununla birlikte, gaz sancısını azaltmanın bazı yöntemleri vardır. Öncelikle bebek emzirilirken meme ucunu iyice kavramasına ve hava yutmamasına dikkat etmek gerekir. Ek besinlere erken başlamak, gereğinden fazla meyve suyu vs. vermek gaz sancılarını arttırır. Bebeği kundaklamak ve hareketlerini kısıtlamak da gaz çıkışını engelleyebilir.

Sizin bu durumu azaltmak için alacağınız önlemler;
- İlk olarak bebeğin bulunduğu ortamın çok sıcak veya çok soğuk olmaması gerekir.
- Daha sonra bebekle temas halindeyken, mama hazırlarken temizlik kurallarına uymanız gerekir
- Bebeği çok fazla giydirmek hareket etme yeteneğini düşürür. Bu yüzden dar ve çok fazla kıyafeti üst üste giydirmemek gerekir.
- Gaz olan bir bebeğin karnına ve ayaklarına ılık bez koymak faydalıdır
- Bebeği devamlı aynı şekilde yatırmamak gerekir. Karın üstü veya yan pozisyonda yatabilir.
- Beslenmelerden sonra geğirene kadar gazı çıkartılmalıdır
- Bebeği sakinleştirmek için masaj yapmak, severek güzel sözler söylemek gerekir. Durum devam ederse doktora başvurulmalıdır
- Bebek çok fazla emzirilmemelidir. Bunun yanında gereksiz yere ek besin de verilmemelidir.

Karnına hafif masajlar yapmak, ayakları üzerine bastırmak da gaz çıkarmasına yardımcı olur.
Rezene çayı bebeklerde gaz çıkarmayı kolaylaştırıcı etki gösterir.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.