Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Hastalığı

Halk arasında bilinen adı ile tavuk karası… Gece körlüğü, A vitamini eksikliğinden kaynaklı bir göz hastalığıdır. Balık, süt, yumurta ve sütürünlerinin az tüketilmesi bu hastalığın ana sebeplerinden bazılarıdır. Gözün retina tabakası için büyük önem arz eden rodopsin maddesi üretimi A vitamini sayesinde üretiliyor vebesleniyor. A vitamini tüketiminin az olmasından kaynaklı üretim gerçekleşmiyor ve gözün bu kısmı solmaya zayıflamaya başlıyor bu da gece körlüğüne ortam hazırlıyor. Gece körlüğünün tedavisi kolay ve mümkündür özellikle ışığın azaldığı anlarda görme sıfıra inebilir. Sürücüler adına bu hastalık çok tehlikeli bir hal almaktadır.
Hastalığın Nedenleri?
- A vitamini eksikliği
- Süt ürünlerinin eksik tüketimi
- Düzensiz beslenme
- Gözün fazla yorulması
- Işıklı ortamın fazlalığı…
Hastalığın ana sebebi süt ve süt ürünleritüketiminin eksikliğidir. Tedavi sürecinde de yapılması istenen şeylerden bir tanesidir. Bol bol tüketim ve beslenme. Rodopsin denilen madde etkileşim halinde gece karanlığına uyumsağlayarak görmeyi kolaylaştırıyor ancak bu maddenin oluşumunda eksik olduğunuz A vitamini ortaya çıkıyor bu yüzden bol bol tüketilmeli ve düzenli şekilde beslenmegerçekleştirilmelidir.
Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Bir göz kusuru olarak ortaya çıkar ve farklılığını belli eder. Normal bir bireye göre gece ya dagündüz görme mesafeniz kısalır, ayrıntıları kolay seçemez ve netleştiremezsiniz. Tedavikonusunda gözlük kullanımı kesin sonuç getirmez zaten kullanılmaz da buna bağlı olarak doktorlar A ve D vitamini tüketilmesini önerir ve buna yardımcı iştah açıcı haplar verir. İlaç tedavisi elbette önemlidir ancak sizlerin de uygulayabileceği tedavi gereklidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.