Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Diş fırçası M.S 500 yıllarında Çin'de ortaya çıkmıştır. Günümüzde kullanılan yapısı ile ilk defa 1857 yılında A.B.D.'de patent almıştır.

Ağız ve diş sağlığının bozulması kalp, böbrek ve romatizma gibi rahatsızlıkların önemli nedenlerindendir. Ağız bakımı kişinin yaşama bağlılığı ve uygarlığıdır. Sağlıklı yaşam duygusudur. Bakımlı bir ağız, dişlerin düzenli şekilde fırçalanması ile kazanılır. Ebeveynler, çocuklarına diş fırçalama ve diş bakım alışkanlığını bebeklik çağında kazandırmalıdırlar. Bebeklik çağında başlayan diş bakımı, doğru ve düzenli fırçalama, diş çürümeleri ve Diş eti hastalıkları oluşum riskini çok azaltır. Bununda en sağlıklı yolu dişlerinizin doğru seçilmiş bir fırçayla fırçalanmasıdır.

Diş fırçaları günümüzde çok gelişmiştir. Dil temizleyici olanlar da bulunmaktadır.ayrıca ışıklı,lazerli olanlar da vardır. Dişlerimizi fırçalıyoruz çünkü diş fırçalamak bizim bir ihtiyacımızdır. Bunu böyle görmeliyiz. Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamak bizim diş temizliğimiz için yeterlidir.

Dişlerimizi fırçalamaktaki amacımız; diş etlerine ve diş minelerimize zarar vermeden dişlerimizin üzerindeki ve aralarındaki yemek artıklarını ve bakteri plaklarını etkin ve doğru bir şekilde temizlemektir.

Ağzımızın içindeki fırçalanması gereken yüzeyleri şu şekilde sıralayabiliriz.

* Üst çene dişlerinin dış yüzeyleri
* Üst çene dişlerinin iç yüzeyleri
* Üst çene yüzeylerinin çiğneme yüzeyleri
* Alt çene dişlerinin çiğneme yüzeyleri
* Alt çene dişlerinin dış yüzeyleri
* Alt çene dişlerinin iç yüzeyleri
* Dilimizin üst yüzeyi

Diş temizliği için ilk çağlarda hayvan kemiği, kuş tüyü, kıl, dokuma parçaları, ağaç dalları ve kök lifleri kullanılırdı. M.S 500. yıllarda ilk kez Çin'de hayvan kıllarından yapılmış diş fırçası icat edildi. Günümüzde hala kullanılan ve büyük değişiklik göstermeyen yapısı ile ilk defa 1857 yılında ABD'de patent almıştır.

Ağız ve diş sağlığının bozulması kalp, böbrek ve romatizma gibi rahatsızlıkların önemli nedenlerindendir. Ağız bakımı kişinin yaşama bağlılığı ve uygarlığıdır. Sağlıklı yaşam duygusudur. Bakımlı bir ağız, dişlerin düzenli şekilde fırçalanması ile kazanılır. Ebeveynler, çocuklarına diş fırçalama ve diş bakım alışkanlığını bebeklik çağında kazandırmalıdırlar. Bebeklik çağında başlayan diş bakımı, doğru ve düzenli fırçalama,diş çürümeleri ve dişeti hastalıkları oluşum riskini çok azaltır. Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin tutumu diş bakımı alışkanlığını belirler.

Dişler sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce olmak üzere, günde iki kere fırçalanmalıdır. Her fırçalama 2-3 dakika sürmelidir. Dilin üzerinin fırçalanması da unutulmamalıdır. Diş fırçasının kılları orta-sert, yumuşak gibi farklı sertliktedir. Yumuşak fırça kılı, plak kaldırmada etkin olup dişin minesi de zarar vermez. Sert fırçalama erişkin dönemde minenin aşınmasına neden olabilir. Bunun sonucunda dişte hassasiyet görülebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.