Şeker Hastalığı Ayak Ağrısı Yapar Mı?

Günümüzün en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden birisi olan şeker hastalığının (diyabet) ayak sağlığını olumsuz etkilediğini ve ayak rahatsızlıklarına yol açtığını sanırım bilmeyen yoktur. Ayaklarda mütenevvi şikayetlere sebep olan şeker hastalığının peki ayak ağrısı yapma ihtimali var mıdır? Yaşanılan ayak ağrısı sorunlarının şeker hastalığı ile bir bağlantısı olabilir mi?

Şeker hastalığı ve ayak ağrısı
Şeker hastası olan ve 30 yaş üstündeki kişilerde ayak sağlığı problemlerinin görülme riskinin daha da arttığına değinen Süleymanoğlu, şeker hastalarının, hasta olmayan bireylere göre ayak sağlıklarına daha çok dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Şeker hastası olan hastaların ayaklarında iltihap, yara, su toplamaları, sıyrıklar, cilt tahrişleri, ayak sinirlerinin hasar görmesi, enfeksiyonlara karşı direncin artması gibi mütenevvi sorunlar husule gelmektedir.

Şeker hastalığının kan şekerinin sürekli yüksekliği nedeniyle kan dolaşımının azaltmasına, damar duvarlarını bozarak damarların hasar görmesine ve ayaklara giden kan miktarının azalmasına sebep olduğu için, kan akımının azalması kullanılan ilaçların ayağa yeterli miktarda ulaşamamasına ve ayak sorunlarının kesin olarak önlenememesine sebep olmaktadır.

Şeker hastalığında ayaklarda görülen bir diğer problem ise, ayak sinirlerinin harap olmasıdır. Hasar gören ayak sinirleri nedeniyle hastaların ayak hissi azaldığı için, herhangi bir dış etken sonucunda ayaklarda ki ağrı hissedilmemektedir.

Şeker hastalığının ayaklarda yol açtığı bir diğer sorun da, küçük kemiklerin bütünlüğünün giderek bozulmasından dolayı ayalarda hızla şişme ve düztabanlık meydana gelmesidir. Bu sorunlar şeker hastalığında ayakta ağrıya sebep olmaz ancak, yürümelerini zorlaştırabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.