Taşikardinin Sebepleri

Taşikardinin Sebepleri Nelerdir?

Taşikardi, herhangi bir hastalığa veya sebebe bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, doğrudan sadece kalple ilgili olarak da ortaya çıkabilir. Vücudun kan ve oksijen gereksiniminin arttığı egzersiz durumunda kalp normal olarak hızlanır ve fizyolojik bir Taşikardi meydana gelir. Hatta vücutta, yine kan ve oksijen gereksinimini arttıran korku, kansızlık, ateş (Ateşin 1°C artması, kalbin dakikadaki hızını 20 artırır), troid bezinin aşırı çalışması gibi hastalıklar nedeni ile de Taşikardi oluşur ve burada yine fizyolojik Taşikardi söz konusudur. Çünkü ortada kalpten kaynaklanan bir hastalık yoktur. Vücudun ihtiyacı artmıştır ve kalbin sinüs düğümünde kalbi hızlı çalıştırmaktadır.

Bir de doğrudan kalple ilgili olarak ortaya çıkan Taşikardiler vardır ki, bunlar genellikle kalp hastalıklarıyla ilgilidirler (damar sertliğine bağlı koroner yetersizlikleri, kalp yetersizlikleri, kalp iltihapları ve sebebi bulunmayan haller).

Kalpten kaynaklanan ritm bozukluklarını kabaca kalbin kulakçıklarından ve karıncıklarından kaynaklanan Aritmileri olarak ikiye ayırabiliriz.

Bir kaç istisnai durum dışında kalbin karıncıklarından kaynaklanan Aritmiler daha tehlikelidir ve daha hızlı tedavi gerektirir.

Taşikardi 30 saniyeden uzun sürüyorsa kendiliğinden düzelse bile “sürekli Taşikardi”, 30 saniyeden kısa sürüyorsa ve arada normale dönüyorsa -sık sık tekrarlasa bile- “süreksiz Taşikardi” olarak isimlendirilir. Ritm bozukluğunun hayati tehdit etmesi açısından bir göstergedir.

Kalpte ritm bozukluğu yapan kalbe ait hastalıklar ve kalp dışı nedenler aşağıdaki gibidir:
* Daha önce geçirilmiş kalp krizi veya ateroskleroz
* Kalp hasarı veya doğumsal kalp hastalığı ( Uzun QT sendromu )
* Kalp yapısının veya fonksiyonlarının bozulması, kardiomiyopati (kalp kasının anormal olarak genişlemesi, kalınlaşması, sertleşmesi) veya kapak hastalığı
* İlaçların etkisi

Aritminin diğer nedenleri kalple ilişkili değildir.

Bunlar;

* Ciddi stres
* Kafein tüketimi (çikolata da dahil)
* Alkol tüketimi
* Sigara
* Öksürük, soğuk algınlığı, kilo vermek için reçetesiz satılan ilaçlar.
* Bazı uyuşturucular (Kokain gibi)
* Uykusuzluk

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.