Kanser Nasıl Oluşur, Çeşitleri Nelerdir?

Kanser, insanın yaşam haritası olan DNA'lar üzerinde ki hücrelerde meydana gelen anormal büyüme ve gelişme sonucu ortaya çıkan ve normal sağlıklı hücrelerin çoğalmasını engelleyen ve ölümcül sonuçlar doğuran bir hastalıktır. Kanser, vücut hücreleri de kontrolsüz olarak üreyerek etrafındaki dokuları kaplayıp işgal ederek onların fonksiyonlarını düzgün biçimde yerine getirmesine engel olur ve kan veya lenf yoluyla yayılarak ölümcül zararlara yol açabilen ciddi ve tehlikeli bir hastalık çeşididir. Bir başka değişle insan vücudundaki hücreler DNA replikasyonları esnasında meydana gelen bozulmalar nedeniyle yapısal değişimlere uğrarlar ve normal vücut hücre ve dokuları, orijinal büyüklük ve yapılarını korurken kanser hücreleri saldırgan bir tablo çizerler.

Kanseri (uru) bu kadar önemli hale getiren ana neden hücrelerde değişimlere sebep olarak yeni zararlı hücreler oluşturabilmesidir. Bunu da ‘onkojen’ vasıtası ile yapmaktadır. Bu hücreler ise ilerde kanser dönüşümünü tamamladığında, alınan patoloji örneklerinde bu hücrelerin kökenini tanımlamak neredeyse imkansızdır.

En Çok Bilinen Kanser Çeşitleri ;

Hem erkeklerde, hem kadınlarda en çok görülen kanser çeşidi, deri kanseridir; onu erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri izlemektedir. Buna karşılık, gerek erkeklerde, gerek kadınlarda, ölümlerin çoğunluğuna akciğer kanseri neden olmaktadır. Kan kanseriyse, çocuklarda en yaygın kanser tipidir. Son yirmi-otuz yıl içinde, ortalama ömrün uzamasıyla nüfusun içindeki yaşlı sayısının artmasına, aynı zamanda da sigara içenlerin çok büyük sayıda artmış olmasına (özellikle kadınlar arasında) bağlı olarak, kanser hastalıklarının sayısında gözle görülür bir artma olmuştur. Bazı uzmanlar, sigara kullanımına toptan son verilmesi durumunda, akciğer kanserinden ölümlerin 20 yıl içinde ortadan kaldırılabileceğini ileri sürmektedirler.

Kanser tıpta aynı enfeksiyon gibi büyük bir hastalık grubunun adıdır. Her doku ya da organın enfeksiyonunun farklı bir hastalığı tanımladığı gibi kanser de her doku ve organda farklı bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Öœst solunum yolları enfeksiyonu, üriner enfeksiyon, yumuşak doku enfeksiyonu ve sepsis gibi kanserde farklı yerleşim yerlerinde farklı hastalıklar olarak karşımıza çıkar. Cildin bazal hücreli kanseri, rahim ağzının insitu kanseri gibi kanserler hasta açısından çok kolay atlatabilecek hastalıklar olmasına karşın pankreas kanseri ve karaciğer kanseri gibi hastalıklar hasta açısından ciddi problem oluşturabilirler.

Kanser (Ur) Çeşitleri

Bir ur ya da neoplazma tek tek hücrelerin büyümesini ve metabolizmasını yöneten biyolojik mekanizmalara ve canlı organizmanın bütününü kapsayan hücre etkileşimlerine tam olarak uymadığı için,nispeten özerk diye tanımlanır.Ur kelime anlamı olarak sertleşen oluşum anlamına gelir.Bazı urlar türemiş oldukları dokudan daha hızlı biçimde büyürler,bazılarıysa bir kitle haline gelmektedir.Hücrelerdeki urlar yeni hücrelere aktarılırlar bu yüzden kalıtımsaldırlar. Urlar yalnız çok hücreli organizmalarda görülürler bakteriler gibi tek hücreli organizmalarda görülmezler.

Urlar (kanser) iki çeşittir:

* İyi huylu urlar,
* Kötü huylu urlar.

Kansere Sebep olan Etkenler

a) Kimyasal etkenler
b) Biyolojik etmenler
c) Fiziksel etkenler
d) Aşamalar
e) Korunma
f) Teşhisi ve Tedavisi
g) Cerrahi tedavi
h) Işın Tedavisi (Radyoterapi)
ı) Kimyasal tedavi (İlaç tedavisi)
i) Dış bağlantılar

1-) İyi huylu urlar (kanser):

Bunlar tehlike oluşturmayan hücrelerdir genellikle damar şişkinliği kas şişkinliği şeklinde görülürler.Ancak bazen aşırı şekilde büyüdüğünde diğer organları sıkıştırabilir ve alın ması gerekebilir.

2-) Kötü huylu urlar (kanser):

Diğer ismi ile bu kötü kanser: Hücreler vücuda yabancılaştığından hücre yapıları değişir, başkalaşır ve çok hızlı bölünerek (yani çoğalarak) çevresindeki hücre ve dokuları tahrip eder. Kanserli hücreler kan veya lenf yolları ile başka bölgelere gider ve oralarda yavru hücreler (metastaz) oluştururlar.

a.Karsinom (carcinoma): Bunlar yabancılaşan deri hücreleri, mukoza hücreleri ve beze hücrelerinde oluşur.

b.Sarkom (sarcom): Bunlar yabancılaşan aradoku hücrelerinden fibrosarkom, kemik hücrelerinden osteosarkom, kas hücrelerinden miyosarkom ve yağ hücrelerinden liposarkomları oluştururlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.