Prostat Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Prostat

Prostat yalnız erkekte olan bir salgı bezidir. Erkekte dış idrar yollarının ön kısmını çevrelemiş olan organdır. Mesanenin tabanında bulunur. Erişkinlerde yükseklik 20-25 milimetre, ön- arka çapı da 25 milimetre eninde ve de çapı 40 milimetre civarıdır. Ağırlığı 20-25 kilogramdır.

Prostat iltihapları

Prostat iltihabı acil ve de müzmin olarak ikiye ayrılmaktadır.

1. Acil prostat iltihabı; adi mikroplardan oluşan iltihaplanmadır. Prostata kanla ve ya direkt gelirler. Genellikle idradın dış kanallarıyla giren mikroplar prostatın iltihabına sebep olurlar.

Belirtileri:
İdrarı yaparken huzursuz olma. İdrarda yanma, sık idrar yapma gibi şikayetler görülür. Prostatın şişmesi ve gerginleşmesi yüzünden idrar yapılırken zorluk meydana gelir. Testislerin alt kısımlarında ağrı olur. Ateşlenme görülür. Titreme, mide bulantısı ve istifra olur. Günler ve ya haftalar sürebilir. İdrar dış deliğinde birçok sefer akıntı olmamaktadır. Ardından tedavi olunmaz ise şikayetlerde azalma olur ya da apse oluşur ve müzmin bir hal alır.

2. Müzmin prostat iltihabı; çok fazla belirtisi olmaz. Orta yaşlarda ve olgun gençlerde ortaya çıkar. Acil prostat iltihabının ardından ya da daha önce belirtisi olmayan prostat iltihabının ardından meydana çıkar.

Belirtileri:

İdrara çıkarken huzursuz olma, idrarın sık yapılması, idrar yapılırken yanma, kimi zaman idrar yaparken kanama görülebilir. En belirgin belirti idrarın dış deliğinden akıntı gelmesidir. Sabahları ilk idrar yapılmadan önce fazla olur. Beyaz renkte saydam olur, yapışkandır, salaya gibidir. Hemen yorulma, uykunun bozulması, konsantre bozukluğu olur. Bel altında ağrılar olur. Seks arzusu azalır, sertleşmede sorun olur ve erken boşalmaya sebep olur.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.