Yaklaşık bir toplu iğne başı kadar (0.015 milimetre) olan , 107 (58-107) hücreden oluşan bir küme rahim içindeki kalınlaşmış zara ekilmeye başlamıştır. Bu hücrelerden sadece 8 tanesi embriyo ( bebek) oluşumunu sağlarken geriye kalanlar (99) trofoblastik (çocuk eşi, plasenta yani bebeğin eşini oluşturur) hücrelerdir.
Embriyo döllenmeden yaklaşık 7 gün sonra plasenta aracılığıyla rahim duvarına yapışır.Plasenta bebek için gerekli besin maddeleri ve oksijenin anneden bebeğe; atık ürünlerin de bebekten anneye geçişini sağlar. Plasenta ile bebek arasındaki bağlantıyı sağlayan yapı ise göbek kordonudur.
Döllenme anında bebeğin cinsiyeti bellidir. Eğer dölleyen sperm X kromozomu taşıyor ise bebek kız, Y kromozomu taşıyor ise erkek olacaktır. Dolayısı ile bebeğin cinsiyetini belirleyen erkek, yani babasıdır. Kadının bebek cinsiyetinde en ufak bir rolü yoktur. Bu devrede cinsiyeti saptamak ancak genetik inceleme ile mümkündür. Bu aşamada belli olan sadece cinsiyet değildir. 38 hafta sonra dünyaya merhaba diyecek olan bireyin göz renginden kan grubuna kadar bütün genetik yapısı bellidir ve değiştirilemez.
İmplantasyon
Siz gebe olduğunuzu bilmeden bebeğiniz gelişmeye ve büyümeye devam ediyor,yüzlerce hücreye bölünerek, içinde sıvı dolu bir boşluk olan blastokist denilen devre yaşanmaktadır. Rahminizin içinde bir şeyler oluyor ama sizin veya hekiminizin fark etmesi çok zordur.Bu sırada rahminizin iç zarı gelişmekte olan embriyoyu beslemekte ve ileride bebeği besleyecek olan plasentanın ilk hücreleri buraya ekilmektedir. Gelişen bebek adayı artık sizden yeterli vitamin, folik asit, protein, kalsiyum,demir vb. beklemektedir.
Özellikle folik asiti planladığınız gebelikten birkaç ay öncesinden itibaren günde 0.4 mg almaya başlamalısınız! Benzer şekilde çinko desteğinin bu anomalileri azalttığı ileri sürülmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder