Anne Karnında Bebek Gelişimi 12.Hafta

Bebeğinizdeki değişiklikler

Diş etlerinde 20 dişinde yerleri belli olmuştur. Yüz insan 12 haftalık bebek görünümündedir, ağız içinde ise üst damak birleşmeye başlamıştır. Ağızını açabilir, amnios sıvısından içebilir.Yüz derisi içinde kıl kökleri belirmeye başlar. Fetusun gırtlağında ses telleri oluşumunu tamamlar ve teorik olarak fetus ses çıkartabilir. Karın boşluğunda ise barsaklar karın içine girmiştir ve hareketleri başlamıştır. Karaciğer safra salgılamaya başlar ve salgılanan safra safra kesesinde depolanır. Tiroid, ve pankreas gelişimini tamamlar. Pankreasdan insülin salgılanır. Her iki cinste de dış genital organlar gelişimini tamamlamamıştır ancak kızlarda büyük ve küçük dudaklar, erkeklerde ise penis ve torbalar dikkatli gözlem ile ayırt edilebilir. Ellerde ve ayaklarda tırnaklar uzamaya başlar. Bu dönemde cilt oldukça hassas dır. kemiklerden bazıları sertleşmeye başlamıştır. Sinir sitemi biraz daha olgunlaşır ve fetusda refleksler gelişir.

Bebeğiniz baş-popo uzunluğu 6-7 cm, ağırlığı da 9-14 gram dır.

Sizdeki değişiklikler  
Aşerme, bulantı-kusma ve sabah yorgunluğu azalmaya başlar. Bu zamana kadar yaklaşık 1-1,5 kg almış olabilirsiniz.12. haftaya gelindiğinde uterus yukarı doğru büyümeye devam eder ve pelvis dışına çıkarak karın boşluğuna girer. Artık mesane üzerine çok fazla baskı yapmadığından sık idrar yapma isteği bir miktar azalır. Bu durum son 3 aya kadar bu şekilde devam eder. Bu haftalarda baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetlerine sık olarak rastlanır. Düşük tehlikesi çok büyük ölçüde azalmıştır. Doktorunuzun size bunu belirtmesi ile her anne adayında olduğu gibi siz de psikolojik açıdan rahatladığınızı fark edeceksiniz. Cildinizde değişiklikler olabilir,çillenme ve akne. Diş etleri gebelikten olumsuz yönde etkilendiği için diş hekiminizden randevu almanızda ve muayene olmanızda büyük fayda olduğunu unutmayın. Bu haftalar diş kontrolü için oldukça uygun dönemdir. Hormonlar ve han hacmindeki artıştan dolayı hemoroit olabilirsiniz. Bol bol su için ve lifli gıdalar tüketin.Saçlarınızı boyama ve perma için kullanılan maddelerin gebelikteki etkileri pek bilinmemektedir. Bitkisel kaynaklı boyaların kullanılması, boyama süresinin yarım saatten fazla sürmemesi ve saçlarınızın çok iyi yıkanması önerilmektedir.

11-14 tarama testini yaptırmayı unutmayın.

Hamilelikte yapılması gereken testler hakkında bilgi için TIKLAYIN

Bu bilgiler yaklaşık olarak verilmiştir. Her hamilelikte farklılık gösterebilir ve büyüme oranları değişebilir.


0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.