SARI KANTARONUN FAYDALARI VE ZARARLARI

Günümüz hayat şartlarının ağırlaşması insanları daha fazla sağlıksızlığa ve ömür kısalığına doğru itiyor. Artan sıkıntı, stres ve gergin olma hali insanların yaşam kalitesini düşürerek kalıcı depresyonlara yol açıyor. Uzmanlar tarafından çoğu hastalığın kaynağı ise depresyon olarak gösteriliyor. Artan depresyona bağlı olarak insan soluğu hastanede, devayı da ilaçlarda aramaktadırlar. İşte, tam da bu noktada Hızır gibi imdadınıza şifalı bitkiler yetişmektedir. Şifalı bitkilerin vazgeçilmez üyelerinden olan sarı kantaron, sinirlilik, uykusuzluk, orta ve hafif dereceli depresyonda bire bir etkiye sahip. Eğer bu gibi ön plana çıkan sorunlardan muzdaripseniz sarı kantaron otu yüzleşmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Kullanımınızın sonuçlarını 4 hafta gibi kısa sürede göreceksiniz. Sarı kantaron mutluluk hormonu olan "serotonin" miktarını artırarak huzur verici etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.

SARI KANTARON NEDİR?
Sarı kantaron yurdumuzun bazı bölgelerinde binbirdelik otu, kan otu, yara otu ya da kılıç otu olarak da bilinmektedir. Kılıç otu denmesinin bir öyküsü bulunmaktadır. Osmanlı ordusu savaşa çıkarken yanlarına, kılıç yaralarının daha çabuk iyileşmesi için sarı kantaron yağından alırlarmış. O günden günümüze bazı bölgelerde kılıç otu olarak bilinmektedir. Hypericaceae ailesine mensup olan sarı kantaronun bilimsel adı olan sarı kantaron, adından da anlaşılacağı üzere sarı renkte ve 5 tane taç yaprağı olan çiçekleri bulunan, çalı formunda ve çok dallı bir bitkidir. Çiçekleri sıkıldığında ya da zeytinyağında bekletildiğinde kırmızı renkli bir sıvı salgılamaktadır. Dünyanın neredeyse her bölgesinde yetişebilme yeteneğinde olan sarı kantaron, Ortaçağdan beri şifa verme amaçlı kullanılmaktadır. Bitkinin çiçekleri Temmuz - Eylül döneminde belirginleşmekte ve bitki 25 ile 60 cm. ye kadar uzayabilmektedir.  Sarı kantaronun yurdumuzda 70 kadar türü yer almaktadır.  Hypericum perforatum

İÇERİĞİNDE NELER VAR?
Bileşimindeki en önemli ve şifa veren madde "Hypericin" dir. Buna ilaveten,
Hiperforin, biapigeninler, ksantonlar, kersitrin, C vitamini, resin, tanen, carophyllene, pinene, limonene, myrcene, flavonoids, quercitrin, quercitin, rutin, karoten içermektedir.      
                      
NASIL KULLANILIR?
Sarı kantaron çayı yapılarak ya da eczanelerde satılan kapsülleri kullanılarak istifade edilebilir. 300 mg. Olan kapsüllerin günde 3 kez alınması tavsiye edilmektedir. Bu şekilde kullanıma 4 ile 8 hafta arasında devam edildiğinde etkisi gözlemlenebilmektedir. Kapsüller doğal oldukları için herhangi bir yan etkiye sahip değillerdir. Sarı kantaron bitkisinden sarı kantaron yağı da elde edilmektedir. Bu yağ, şifa amaçlı kullanılabilmektedir.

Sarı Kantaron Çayı nasıl hazırlanır?
Bir su bardağına bir tutam kadar sarı kantaron otu konarak üzerine kaynamış su ilave edilir. Yaklaşık beş dakika kadar demlendirildikten sonra içilir. Günde 3 bardak tüketilmesi önerilmektedir.

Sarı Kantaron Yağı nasıl çıkarılır?
Toplanan sarı kantaron çiçekleri eskiden beri zeytinyağında bekletilmektedir. Bir şişeye çiçekler ilave edilir, üzerine de zeytinyağı konur. Şişenin ağzı kapatılarak sıcağa yakın ılık bir yerde bekletilir. Yağın renginin kırmızıya döndüğünü göreceksiniz. Kırmızıya döndükten sonra süzülür ve bozulmaması için koyu renkli şişe ya da kaplarda muhafaza edilir. Çiçeklerin güneşte toplanmasına dikkat edilmelidir.

Sarı Kantaron Tentürü nasıl hazırlanır?
Güneşte toplanan yaklaşık iki avuç kadar sarı kantaron çiçeği 1 litre kadar elma sirkesine konulup üç hafta boyunca bekletilir. Mayalanma işleminin soğuk değil de sıcak bir yerde olmasına özen gösteriniz.

SARI KANTARONUN FAYDALARI NELERDİR?

* Sarı kantaron doğal bir antidepresandır.

* Almanya, sarı kantaronun, anksiyeteye(kaygı, korku, gerginlik, sıkıntı hali) iyi geldiğini onaylamıştır.

* Kişideki uyku sorunlarına iyi gelir.

* Regli dönemi öncesindeki ağrıları giderir. Adet görmedeki düzensizlikleri düzene sokar.

* Menopozdaki kadınlar için ideal bir destek bitkidir.

* Virüslere karşı etkilidir.(Antiviral)

* Karaciğer ve safra kesesini kuvvetlendirir.

* Sarı kantaron yağı, kas ağrısı, siyatik ve yumuşak doku romatizması için dıştan kullanılır. Özellikle sırt ve bel ağrıları için ideal bir yağdır. Bunun yanında sarı kantaron yağı, yanıklarda, haşlanmalarda ve güneşin neden olduğu yanıklarda olumlu sonuçlar vermektedir. İyi bir yara iyileştiricidir.

* İltihap giderici özelliği vardır.

* Sarı kantaron, alkolün neden olduğu el ve ayak titremelerinde iyileştirici özelliği bulunmaktadır.

* İshale(diyare) karşı iyi gelen bir bitkidir.

* Gelişme çağındaki genç kızların cinsel uzuvlarının gelişmesine yardımcı olur.

* Sarı kantaron çayı uykuda altını ıslata kişilerde olumlu sonuçlar vermektedir. Uzmanlar bu problemim büyük çoğunluğunun ruhsal gerginlikten kaynaklandığını bildirmektedirler.

ÖNEMLİ NOT: Aşırı derecede fazla tüketim yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkilerden bazıları cilt döküntüleri ve ışığa karşı duyarlılıktır. Açık tenli kişilerde ışığa karşı hassasiyet oluşabilir.
Bir diğer önemli uyarı ise gebe ve emzikli annelerin kullanmamaları yönündedir. Sarı kantaronun diğer sentetik olan antidepresan ilaçları ile birlikte alınmaması tavsiye edilmektedir. Çocuklarda kullanım için ise doktorunuzdan onay almalısınız.

Bunlara ilaveten sarı kantaronu, hipertansiyonu olan hastalar kesinlikle kullanmamalıdırlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.