Kırım Kongo Kanamalı Ateşi İlk Yardım

Çoğu virüs hastalıklarında olduğu gibi bu hastalığın da doğrudan bir tedavisi ve etkili bir ilacı olmayıp daha çok destek tedavisi ve bulguları gidermeye yönelik tedaviler ve bazı antivirütik ilaçlar uygulanmaktadır.

Erken dönemde başlanılan destek tedavi daha başarılı sonuç vermektedir. Geç başlanılan tedavi ve ağır seyreden hastalık öldürücü olabilmektedir.

Kenelerin kan emişi genellikle uzun bir süreçtir. Sinekler gibi hemen sokup kısa sürede kan emişini bırakmazlar. Kan emmeye başlayan kene, ağız kısmındaki hortumunu cilt içine sokar ve doyuncaya kadar çıkartmaz. Bu hortum, geri çıkışı engellemek için çıkıntılar içerdiğinden kolay çıkmaz. Bu nedenle keneyi çıkartmak için zorlamamak gerekir. Çok zorlandığında sıvıyı erken salgılayıp virüsü bulaştırabilir veya boru kısmı koparak cilt içinde kalabilir. Kenelerin kesinlikle çıplak elle öldürülmemesi ve patlatılmaması gerekir. Çünkü kenenin taşıdığı virüsler bu sırada da bulaşabilir. Ayrıca, zorlama kenenin patlayarak enfekte sıvı ve kanın cildimizdeki çiziklerden ya da gözümüze sıçrayarak bulaşmasına yol açabilir.

Kene henüz deriye gömülmemişse cımbızla deriye tutunduğu baş-ağız kısmından tutulur, yavaşça sağa sola oynatılarak yukarıya doğru sabit kuvvetle çekilir ve çıkarıldığı yere antiseptik solusyonlar (betadine, baticon, ) sürülebilir. Çıkan kene çamaşır suyu veya böcek öldürücü ilaç ile dolu kabın içine atılarak ölmesi sağlanır.

Kene başı doku içine gömülmüş ise cerrahi olarak çıkartılmak üzere mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Vücuda yapışmış keneyi kesinlikle fazla zorlamamak,elle öldürmemek, patlatmamak ve kenenin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı gibi) dökmemek, sigara veya kibritle yakma işlemi yapmamak gerekir. Çünkü bu işlemler kenenin kusmasına ve enfekte sıvıyı vücudumuza salgılamasına neden olabilir.

Kene çıkarılınca büyüteç altında incelenmeli. Küçük çocuklarda çıkarılırken hafif sedasyon yapılmalı.

Tam çıkarabilmek için:

Kene çıkarılırken vücuda en yakın kısmından tutulmalıdır.

Ekleri kalmışsa küçük bir deri parçasıyla birlikte çıkarılmalıdır.

-Isırmakta olan keneyi yerinden almak için, yanmakta olan kibrit keneye yaklaştırılır. Bu sayede ısı ve ışık etkisiyle kene deriden uzaklaşır. Bu işlem kene zehirli değilse yapılabilir.

-Cilde kan emmek için yapışan keneler kolaylıkla ayrılmazlar. Zorla alınmak istenirse, baş kopabilir. Zeytinyağı kenenin üzerine dökülürse kene kendini deriden çeker, ama tam çıkmaz.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.