CİLT KANSERİ BELİRTİLERİ VE SEBEPLERİ

Bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom olmak üzere üç tip cilt kanseri vardır. Yüz, sırt, eller ve kulaklar gibi düzenli olarak güneşe maruz kalan deri alanlarında bazal hücreli ve skuamöz hücreli türlerine sık rastlanır.

Cilt Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Cilt kanseri için en fazla risk altında olanlar; işçiler, çiftçiler, inşaat veya karayolu ekipleri ve güneşte uzun saatler geçiren insanlardır.

Kapalı yerlerde çalışan ve hafta sonları veya tatil sırasında, sınırlı gün içerisinde yoğun olarak güneşe maruz kalan kişilerde de rastlanma olasılığı daha yüksektir. Korunmayan ciltlerde ve ilk 15 yıl boyunca güneşe çok maruz kalan çocuklar da da yetişkinler gibi melanom riski vardır.

Cilt Kanseri Nasıl Belirtileri Vardır?

Öncelikle cildinizi düzenli olarak incelemek çok önemlidir. Sırtınızda dahil olmak üzere, tüm vücudunuzu, saçlı deri, ayak, ayak parmak araları, ellerinizi, avuç içinizi ve hatta ayak tabanınız bile incelemelisiniz. Cildinizde mevcut olan veya yeni oluşmuş leke, ben, doğum izi gibi oluşumlarda herhangi bir değişiklik görürseniz, renk, şekil ya da deride herhangi bir diğer olağandışı değişiklik tespit etmeniz halinde, hemen doktorunuza danışın.

Cilt Kanseri Nedenleri

* Çok sık güneş ışığına maruz kalmak.

* Güneş yanığı oluşması, özellikle çocukluk döneminde güneş yanığı oluşması .

* Uzun bir süre boyunca cilt için kullanılan katran içeren krem veya losyonlar.

* Uzun süreli organik arsenik, böcek ilacı ve diğer kimyasal maddelerle temas.

* Radyoterapi veya kemoterapi görmek

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.