KARPUZ ÇEKİRDEKLERİNİ SAKIN ATMAYIN!

KARPUZ KADAR ÇEKİRDEĞİ DE FAYDALI
Yaz mevsiminin vazgeçilmezlerinden olan ve serinletici özelliği ile bilinen karpuz, bu yönünün dışında başka faydalara da sahip. Kolay bulunabilen, ucuz ve enfes bir karpuz, vücudu temizleyip sıhhat vericidir. Yüksek miktarda lif, B ve C vitaminleri bakımından zengin olan karpuzu aç iken yemek daha faydalı. Yemeğin üstüne yenmesinin hazımsızlık doğuracağı konusunda uzmanlar uyarıyor. Tatlı olan kırmızı kısmının yenmesinden ziyade beyaz kısmı daha faydalı.
Karpuzun kendisi kadar çekirdeği de şifa verici özelliklerle donatılmıştır. Yurdumuzun özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin gibi şehirlerinde sıkça, tuz ile kavrularak, bilinen ayçekirdeği yada kabak çekirdeği gibi tüketilmektedir. Şayet bu şehirlere uzak yada bulunduğunuz şehirde yok ise kendiniz evde hazırlayabilir yada karpuzla birlikte çekirdeklerini de yemek sureti ile istifade edebilirsiniz.

Uzmanlar karpuzun çekirdeğinden maksimum oranda faydalanabilmek için mutlaka çiğnenmesi gerektiğini belirtiyor. Sadece yutulması durumunda umduğunuz sonucu elde edilemiyor. Çünkü, karpuz çekirdeği insan vücudunda sindirilebilme özelliğinde değildir.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Yediğiniz karpuzun faydalarını artırmak sizin elinizde. Uzmanlar, alışılagelmemiş olan karpuz çekirdeğinin yenmesinin uygun bir davranış olmadığını belirtiyor. Karpuz çekirdeğindeki etken madde olan ‘cucurbocitrin’ özellikle yüksek tansiyon şikayeti olan hastalar için birebir. Buna ilave olarak iyi bir idrar sökücüdür, idrarı ve yollarını temizler. Tüm bu özellikleri sayesinde böbrek işlevlerini düzenler.

Karpuz çekirdeğinin ilginç bir diğer özelliği de şudur. Günümüzde, atılan karpuz çekirdeklerinin (yağının) işlenmesi sonucu biodizel olarak yakıt üretilebilmekte ve dizel araçlarda normal motorinden farkı olmaksızın yararlanılabilmektedir.

DİKKAT! Karpuz çekirdeği aşırı bir şekilde ve bütün olarak tüketilmemelidir. Faydalanmak için mutlaka dişlerle ezilerek tüketilmelidir. Bütün olarak yutulması nadir de olsa, apandist organını tıkayarak iltihaplanmasına yol açabiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.