KORNA

KORNA

Ülkem insanı araba kornasını neden bu kadar seviyor çok merak ediyorum. Ve bir merak ettiğim şey de, dünyada bu kornayı bizden çok seven ve kullanan var mı acaba?

Trafik ışıkları kırmızıdan sarıya geçer geçmez arkamızdaki hemen kornaya basar. Bi dur be kardeşim. Hepimizin arabası otomatik vites değil ki hemen araç hareket etsin. Biraz bekle, vitesi boştan 1’e atayım sonra da kalkayım. 2-3 saniye vaktimi alır. Nedir bu sabırsızlık? 2-3 saniye bile bekleyecek zamanın yok mu?
…………………………………………………………………………………………………………
Ara sokaklarda 30-40 km hızla giderken, arkamıza bir araba gelir ve sürekli selektör eşliğinde kornaya basar. Neden? O ara sokakta daha ne kadar sürat yapabilirim? Kaldırım kenarına park eden araçlardan dolayı kenara da çekilemezsin. O park halindeki arabaların arasından her an kedi, köpek, çocuk, genç, yaşlı çıkabilir. Ama arkada korna bağımlısı olan kişi bunları asla düşünmez. Zaten düşünebilse o kornaya basma terbiyesizliğini de yapmaz.
…………………………………………………………………………………………………………
Sokaklarda giden arabalar 4 yol ağzına geldiğinde fren yerine hep kornaya basarlar. Ben uyarımı yaptım, öteki araç dikkat etsin demek isterler galiba. Yahu azıcık frene basıver, sağına soluna bak dikkatlice geç. Bir başkasının canını, malını neden hiç yoktan yere tehlikeye atıyorsun? Sonra kaçınılmaz son. Trafik kazası. Sırf frene basmak yerine kornaya basmanın sonucunda ortaya çıkan tabloya bakın. Bu kazalar bazen sadece maddi hasarlı oluyor. Karşı tarafın en az ama en az yarım saatini çalıyorsun. Yok fotoğraf çek, yok rapor hazırla, yok ruhsatın, kimliğin fotokopisini çek vs. Sırf senin bencilliğinden dolayı neden insanlar işlerine geç kalsın. Belki hastaneye yetişmeye çalışıyorlar, belki çocuklarını okula götürüyorlar, belki şehirler arası yola çıkıyorlar, belki doğuma gidiyorlar…
…………………………………………………………………………………………………………
Bir yakınlarının apartmanının önüne gelen sürücüler de geldiklerini haber vermek için hemen kornaya sarılırlar. 1 defa, 2 defa, 3 defa… Eğer istedikleri kişi hala balkona veya dışarı çıkmamışsa bu kornanın uzunluğu artar. Ve bu durumda saat ister sabah 7 olsun ister gece 12, onlar için hiç fark etmez. O çevrede hasta var mı, uyuyan var mı, bebek var mı, yaşlı var mı hiç ama hiç düşünmezler. O yetileri yoktur onların. Apartmanın zilini bu gibi durumlar için icat etmişler, in arabandan kapı zilini çal. Eğer ona da üşeniyorsan cep telefonunla ara geldiğini haber ver. Azıcık insan ol insan!
…………………………………………………………………………………………………………
Trafik ışığında, dört yol ağzında, karşıdan karşıya geçen yayaya, apartmanın önünde, ara sokaklarda, caddelerde vb. kornaya basan kişilerden olmayalım. Lütfen birazcık düşünceli olalım, birazcık insan olalım, birazcık sabırlı olalım. Her şey saygıyla başlar, her şey saygısızlıkla biter. Kornalarla gürültü kirliliğine katkıda bulunmayalım.
Kornasız bir yaşam ümidiyle…

                                                                                                                                                Sıradan Biri

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.