Trombositi Yükselten Yiyecekler

Trombosit nedir?

Diğer kan hücrelerinde olduğu gibi kemik iliğinde yapılanan Trombosit sayısı kişiden kişiye bazı farklılıklar göstermekle beraber ortalama 10 gün kadar yaşarlar. Kan pulcukları adıyla da anılan hücre parçaları, kan pıhtılarının oluşumunda önemli görev üstlenirler. Diğer adı da Platelet olan Trombosit seviyesi düşük olması veya fonksiyon anormallikleri (disfonksiyon) kanamayı yatkınlaştırırken, yüksek trombosit seviyeleri asemptomatik- tromboz (damarda kanın pıhtılaşması) riskini arttırdığı için tedavi altına alınmalıdır.

Trombositler kanamanın durmasında nasıl rol oynar?

Çeşitli nedenlerle kanama olması halinde damarda önce kasılma olur, bunu takiben trombositler hasarlı damar duvarına yapışırlar. Yapışan trombositler daha sonra diğer trombositlere de yapışarak trombosit tıkaç oluşmasını sağlar, oluşan trombosit tıkaç geçici olarak kanamayı durdurur. Bu esnada kanda bulunan pıhtılaşma faktörleri etkinleşerek fibrini meydana getirirler. Fibrin trombosit tıkacını sağlamlaştırarak kanamayı durdurur.

Trombosit sayısının kan sayımında belirtilen referans değerinin altında olmasına Trombositopeni denir. Genellikle alt sınır olarak 150 000/mm3 kabul edilir. Kan sayımı yapıldığında trombositler düşük çıkarsa, periferik yayma ile bunun doğrulanması gerekir.

Trombositopenili hastalar nelere dikkat etmeliler? 

Trombosit sayısı düşük çıkanlar nasıl beslenmelidir? Bu durumda olan hastaların hangi besinler tükettiklerinde trombosit değerleri yükselir? Bu sorular sıklıkla soruluyor. Ancak Trombositopeni yiyecek ve içeceklerden etkilenmez. Bu nedenle hastaların trombosit sayısını artırmak için belli bir diyet yapmaları gerekmez. Sadece kullanılan bazı ilaçlar ve besinler trombositlerin fonksiyonlarını bozduklarından trombositopenik hastalarda kanama oluşmasını kolaylaştırabilirler. Omega 3 trombosit fonksiyonlarını bozar. Bu nedenle trombositdeğeri düşük olan hastaların omega 3 içeren ilaç kullanırken ve omega 3 den zengin deniz mahsullerini tüketirken dikkatli olmaları gerekir. Trombositopenik hastaların mecbur kalmadıkça hiçbir ilaç kullanmamaları, eğer ilaç kullanacaklarsa doktorlarına danışmaları gerekir. Özellikle ağrı kesici olarak aspirinin kanı sulandırma etkisi bulunduğundan kullanılmamalıdır. Çünkü aspirin trombosit fonksiyonlarını bozan bir ilaçtır. Ağrı kesici kullanılması gerektiğinde doktorunuza danışarak parasetamol (parol,vermidon, termalgine ,minoset) içeren ilaçlar kullanılabilir.

Kaynak : http://www.acilservis.pro/trombositi-yukselten-yiyecekler

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.