Kızılcık Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kızılcık antioksidan özelliği taşıyan ve aynı zamanda kırmızı renkte ve oval meyvesi olan C vitamini  açısından çok zengin bir meyvedir.

Kansere karşı antioksidan özelliği, koruyucu özelliği bulunan kızılcık hücreleri kansere karşı koruyor. Yalnız kızılcık tipleri arasında bariz farklar vardır. Çok koyu renkte olan kızılcıkların antioksidan içeriği daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Kızılcığın ortalama C vitamini 100-120 miligram civarında. Bu portakalın ortalama iki katı olarak kabul ediliyor. Portakalda biz bunu ortalama 50-60 miligram olarak tespit edilmiştir. C vitamini yönünden oldukça yüksektir. Antioksidan özelliği de C vitamininden kaynaklanır.

Yapılan bilimsel çalışmalara göre Kızılcıkta Türkiye, özel bir konuma sahiptir. Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye’deki gibi geniş bir kızılcık popülasyonu bulunmamaktadır. Dünyada ikinci kızılcık genetik kaynakları bir tek Ukrayna Yalta’da vardır. Başka bir yerde de bulunmamaktadır. Ukrayna’daki türler de açık renkli kalmaktadır. Diğer ülkelerde kızılcık türü yoktur. Türkiye’de Malatya’da 60′ın üzerinde tip bulunur.
Kanserin yanında kuru ya da taze olarak tüketilebilen kızılcık sağlık için en yararlı besinlerden birisidir. Şeker içermesine rağmen kızılcık diyabet hastalarının öğünlerine eklenebilecek en faydalı meyvedir.

Kızılcık Meyvesinin Faydaları:

1- Kızılcık, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen antioksidan özellik taşır.

2- Kızılcık suyu mide kanserine neden olan pylori bakterilerini yok eder.

3- Kızılcık suyundaki esanslar göğüs kanserini engeller.

4- Kızılcık ayrıca kolesterole ve kalp rahatsızlıklarına iyi gelir.

5- Diş ve diş eti ilgili rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önler.

Kızılcık ateşli hastalıklarda ve menopozdaki ateş basmalarında rahatlatıcı bir özelliği vardır. Beyindeki epifiz bezi, hava karardıktan sonra melatonin adı verilen bir hormon salgılar. Yaşam ritmini ve uykuyu bu hormona borçludur. Birçok bilim insanı melatonini en önemli antioksidan olarak tanımlarlar. Melatonin takviyesi günümüzdeki temel anti agingtedavilerinden birisi olmuştur. Bu hormonun doktor kontrolünde kullanımı, bağışıklık sistemini ve yaşam kalitesini etkili bir şekilde yükseltir. Melatonin ilaçlarının birçoğu kızılcıktan yapılır. Uyku sorunu yaşayanlara gece yatmadan önce bir bardak kızılcık suyu içmelerini tavsiye edilmektedir. Kızılcık kabuğu aynı zamanda ateş düşürücü ve güçlü bir ishal kesicidir.

Kızılcık ayrıca özellikle bayanlar sık sık sistit ve idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelmektedir. Kızılcık bu sorunların tedavisine yardımcı olur. İdrar enfeksiyonlarının çoğuna e-coli adı verilen bir bakteri neden olur. Kızılcıkta bulunan benzoik asit bakterilerin çoğalmasını engeller ve vücudumuzdan atılmasını kolaylaştırır. Kızılcık suyu, şerbeti veya kompostosu idrarımızdaki asit miktarını arttırır. Böylece böbrek taşlarının tedavisinde kullanılır. Bu arada idrardaki ağır kokuları da giderir.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.