Kış Aylarında Nem Oranı Zatürre Riski Oluşturuyor! İdeal Nem Oranları

Özellikle kış aylarında , genellikle evlerimizde dar ve kapalı alanlar ısıtılmaktadır. Bu da nem oranının düşmesine neden olmaktadır. Normal düzeyinin altındaki nem oranı da hem bizlere hem de mubiş dostlarımıza zarar vermektedir.

Çünkü hava soluma sırasında mukozalarının kurumasına yol açtığı için bazen solunum sorunları ve bulaşıcı hastalıklarla karşılaşılmaktadır. Çok kuru hava; öksürük, soğuk algınlığı ya da zatürreye neden olabilir.

Bu yüzden kış aylarında, yaşadığımız ortamlarda su buharlaştırılması gereklidir. Oda hava nem oranının ideal düzeyi 60 ile 70 arasında olmalıdır. Kapalı mekanlardaki çok yüksek oranda (%70 in üzerinde) nem de sağlık açısından zararlıdır.

Nem: İçinde yaşadığımız ve soluduğumuz havada su buharı bulunmaktadır , bunun miktarı hava sıcaklığı ile değişmektedir. Su buharı (nem) miktarının, o sıcaklıkta bulunabilecek en fazla su buharı miktarına oranına da bağıl nem denir ve % ile ifade edilir.

18-20 C derece sıcaklıktaki ortamlarda bağıl nem miktarı %50 den az ise ortam kuru, 50-60 arası normal, 60-75 arası nemli, %75 den fazla ise ıslak olarak kabul edilir.

Evlerimizdeki en önemli nem kaynakları; banyo, mutfak ve ev içinde kurutulan çamaşırlardır. Ayrıca; evdeki çiçekler, akvaryumlar, bacasız likit gaz sobaları da önemli nem kaynaklarındandır. Bu kaynakların bulunduğu, açılarak havalandırılmayan, sirkülasyon sağlanmayan odalarda oran artmaktadır. Çoğu kişi kış aylarında daha sıcak olması için kafesleri radyatör ve benzeri ısı kaynaklarına yakın konuma yerleştirirler, bu kaynaklar nem oranını aslında aşırı tüketirler ve sakıncalıdır.

Bu açıklamalar da dikkate alınmalı ve ortamımızın nem oranı hakkında sağlıklı bir belirleme yapılabilmesi için (kendi sağlığımız için de gerekli) nemölçer bulundurulmalıdır. Nem oranının düşük olduğu anlaşıldığında çeşitli yöntemlerle odamızda su buharlaştırabiliriz.

Su , soğuk halde iken de buharlaşmaktadır. Bu durumda buharlaşma daha yavaş olmaktadır. Odamızın nem oranının düşüklüğüne bağlı olarak; kışın havalandırma olanağı bulunamayan odalarda kap içinde (odanın büyüklüğü ile orantılı) normal ısıda su bulundurulabileceği gibi , ani bağıl nem oranı yükseltilmesi gerektiği takdirde gene herhangi bir kapta (soba , radyatör vb. üzerinde) su ısıtılabilir veya başka yerde ısıtılmış su da getirilebilir.

Nem oranını yükseltip alçaltabilmek için çeşitli yollar bulunsa da ani iniş çıkışlar da yarar sağlamayacaktır. Benim mubişimin bizlerle birlikte paylaştığı odada, yanyana 2 adet higrometre bulunmakta. Biri dijital diğeri mekanik. Gün içindeki nem oranındaki değişiklikler (havalandırıldığında, kapalı ortamda, ısıtılan ortamda) gerçekten de hayret verici dalgalanmalar şeklinde kendini gösterebiliyor.

Dengeyi sağlamak size düşüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.