Bu Kış Bozanın Faydalarından Mahrum Kalmayın

BOZA

Boza ustaları bozanın oda sıcaklığında 5 gün dayanabildiğini söylüyorlar ama 48 saat içerisinde tüketilmesini tavsiye etmekten de geri durmuyorlar. Taze boza tatlı iken beklemiş boza daha ekşimsi bir tada sahip oluyor. Herkesin damak tadına göre içme zamanı da değişebiliyor. Ustalar aşırı koyu, sarımtrak renkli ve çok köpüren bozanın bozulmuş olabileceğini hatırlatarak içilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Bozanın Faydaları

* Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri de bulunuyor.

* Mayalanması sırasında ürettiği laktik asit ise ender gıda maddelerinde bulunuyor ve bu değerli asit türünün hazmı kolaylaştırıcı etkisi var.

* Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor.

* İçinde ilk başta yüzde 20 şeker olsa da daha sonra yüzde 8'lere kadar düşüyor. İçindeki yağ oranı da sıfır.

* Bağırsak florasını düzenler. İçindeki aktif mayalarla probiyotik özelliği vardır.

* Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler, sporcular ve kilo almak isteyen kişilerin kullanımı için uygundur.

* Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılır.

* Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır.

* Öksürük tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

* Soğuk algınlığına karşı birebir. Özellikle ekşimiş bozayı kış aylarında bol bol içerseniz soğuk algınlığını önler.

* Cinsel gücü artırır.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.