Aşurenin Faydalarına İnanamayacaksınız

Aşurenin faydalarını okuduktan sonra sadece Muharrem ayında değil, senede bir kaç defa aşure pişirip yemek isteyeceksiniz.

-  Aşurede bulunan buğday, zihin yorgunluğuna ve sinir bozukluklarına iyi gelir.

-  En az 15 farklı besinin karışımıyla hazırlanan, içinde çok önemli kaynakları barındıran aşurede kuru baklagil ve tahıl grubu ürünler yer aldığı için bitkisel protein içeriyor, hayvansal gıdalar yer almadığından kolesterol de bulunmuyor.

-  Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturur. Bakteriyolojik çökme için idealdir.

-  İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.

-  Aşure, içeriğindeki maddeler sayesinde anne sütünü artırır, yüzdeki lekeleri giderir.

-  Aşurenin üstünü süslemek için kullandığımız badem, zihin yorgunluğunu atmamızı sağlar.

-  Aşure bol posa içerir. Kuru baklagil, incir, kuru kayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.


-  Aşure; B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.

-  Aşure, şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur.

-  Nişasta, cilt hastalıklarındaki kaşıntıyı keser ve vücutta oluşan iltihapları gidermede etkilidir. Hindistan cevizi, böbrek taşı düşürmede etkilidir. İdrar söktürücü ve mideyi kuvvetlendirici etkisi vardır. Tarçın, kandaki şeker miktarını düşürür. Kalbi kuvvetlendirir.

-  Badem, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Akciğer hastalıklarına oldukça etkilidir. Cilt dokularının yenilenmesini sağlar. Kanı temizler, migren ve sinirsel rahatsızlıklarında kullanılır. Kuru üzüm, antioksidan etkisi sayesinde kansere karşı koruyucudur.

Bir kase aşurenin enerji ve besin öğeleri ise şöyle: 
Enerji 320 350 kcal,
protein 8 gr,
yağ 5 gr,
karbonhidrat 85 gr,
A vitamini 350 IU,
Demir 2,3 mg,
kalsiyum 68 mg,
B1 vitamini 0,3 mg,
B2 vitamini 0,03 mg,
niasin 1,6 mg

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.