SÜTÜN FAYDALARI VE ZARARLARI

Bebeklik ve Çocukluk Döneminde Süt Tüketimi

Dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren aldıkları ilk besindir. İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hem de hayvani sütler verilir. Süt bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir.

Çocukluk döneminin ilk birkaç yılının, bir çocuğun gelecekteki sağlıklılığı üzerinde hayati bir önemi vardır. Gıdalar ve gıdaların önemli besin öğeleri, kuvvetli kemik ve diş, sıkı kas ve sağlıklı doku oluşturmaya yardım eden maddelerdir.

Memeden kesilen çocuğun gıdasının önemli bir parçası olmaya devam eder. İki yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmelidir. Çünkü sütteki yağın sağlayacağı enerji ve vitamin A’ya ihtiyaçları vardır. 2 yaşından sonra daha çeşitli gıdalarla beslenmeye başladıklarından diyetlerine yavaş yavaş yarım yağlı süt girebilir.

Ergenlik çağında besinlere ihtiyaç oldukça yüksektir. 12.5-15.5 yaş arasında erkek çocuklar daha hızlı büyürler ve yılda 10cm’ye kadar boyları uzayabilir. Büyüme hızı kızlarda biraz daha azdır.

Gençlerde Süt Tüketimi

Gençler için sağlıklı bir beslenme düzeni, mümkün olduğunca besleyici değeri yüksek olan çeşitli gıdaları içermelidir. Ergenlik çağında kalsiyum ihtiyacı kemiklerin büyüme ve gelişmesine bağlı olarak özellikle çok yüksektir.

Günde 500 ml. süt veya eşdeğer miktarda peynir veya yoğurt, gençlerin kalsiyum ihtiyacını karşılayacaktır. Küçük bir kase yoğurt veya küçük bir parça peynir bir bardak sütün yerine geçebilir.

Süt aynı zamanda, enerji, protein ve çeşitli vitaminleri de sağlar ve yemek arası içecek olarak dişleri de korur.

Yaşlılık Döneminde Süt Tüketimi

Süt ve süt ürünlerinin uyumluluğu, çeşitliliği ve besleyici olması, bu ürünleri yaşlılar için de değerli kılmaktadır.

Yaşlı kimselerin besin ihtiyaçları genellikle daha genç yetişkinlerin ihtiyaçları ile benzerdir ve vitamin D dışında 65 yaşın üzerindeki kişiler için spesifik bir tavsiye yoktur. Enerji alımı azaldığında, diğer besinlerin alımı da düşecektir ve yetersiz beslenme riski artacaktır. Çeşitli besinleri baz alan dengeli bir diyet önemlidir.

Süt ve süt ürünleri gıdalara ilgisini kaybeden kişiler için özellikle önemlidir. Süt çeşitli gıdalarda çeşitli pişirme şekilleri ile kullanılabilir. Soslarda, puddinglerde, kahvaltılarda veya soğuk ve sıcak içeceklerde kullanılabilir. Süt ve peynir besleyiciliği arttırmak için diğer gıdalara eklenebilir (çorbalar, püreler gibi).

Yararları

* Kemik erimesini önler

* Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir

* İshali tedavi eder

* Mide rahatsızlıklarını giderir

* Sindirim sistemini düzene sokar

* Ülseri önler

* Beyine enerji verir

* Diş çürüklerini önler

* Kronik bronşiti önler

* Tansiyonu düşürür

* Yağsız süt, kolesterolü düşürür

* Kanserin önlenmesine yardımcı olur

Bileşimi

Süt Kompozisyonu Analizi, 100 gram için:

Bileşenler Birimİnek KeçiKoyunBufalo
Su           gram87,888,98381,1
Protein   gram3,23,15,44,5
Yağ        gram3,43,568
Karbonhidrat  gram4,84,45,14,9
Şeker (Laktaz)  gram4,84,45,14,9
Doymuş   gram2,42,33,84,2
Tek-doymamış gram1,10,81,51,7
Çoklu-doymamış gram0,10,10,30,2
Kolesterolmg1410118
Kalsiyumiu120100170195

Kaynak : tr.wikipedia.org


Sütün Zararları

Anne sütünden bahsetmiyoruz, o inanılmaz faydalıdır ve tartışılamaz.

Sütü üreten hayvan bedeni insan bedeniyle ters bir yapıya sahiptir. Bir buzağı 18 ay sonra tam bir yetişkin haline gelirken, insan buna 18 yılda ulaşır. Bu bile sütün aslında bizim bedenimize göre farklı olduğunu gösterir.

Sütün içinde kazein diye bir madde vardır ve insan midesi bunun asla tamamını sindiremez. Bir bebek midesi bile ancak %40'ını sindirebilir. Ayrıca süt ince bağırsakta balgam yapar ve gözenekleri tıkar. Buradaki sindirimi de engeller yani.

Ayrıca sütte kalsiyum olduğunda deneylerle ispatlanmış bir yalandır. Yapılan bazı klinik deneylerde 1500 çocuğun üzerinde yapılan bir araştırma süt içenlerle içmeyen çocukların arasında kalsiyum bakımından hiçbir farkın olmayışıdır.

1 yorum:

  1. Recep Yılmaz11:27

    eksikkkk bunların hiç biri, insan vücudunda emilemediği için geçersiz... çünkü sütlerimiz pastörize...

    bğaz ağrım verdi, meni sıvısında sorunum vardı, paratiroit başlıyordu... ve tabii ki kalsiyum... her gün 1 litreye dayadığım çok sevdiğim sütü bıraktım. iki aydır çektiğim boğaz ağrısı ve diğer şyelr kayboldu ve gitti :)

    YanıtlaSil

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.