Şeker Hastalığı Gözü Nasıl Etkiler?

Şeker hastalığı pek çok organı etkileyen bir hastalıktır. Bu organlardan bir tanesi de gözdür.

Şeker hastalığı gözü nasıl etkiler? Şeker hastalığı tıp dilindeki adıyla diyabet gözün arka bölümünde görme işleminde çok önemli bir yer olan retina tabakasındaki damarlara zarar verir. Bu zarar makula denilen görme merkezinde su toplanmasına yol açarak görmeyi azaltabilir. Bunun dışında göz içerisinde kanama yaparak ani görme kayıplarına yol açabilir.

Diyabet genel olarak gözlerde bulanıklık gelip geçici görme bozuklukları göz tansiyonu katarakt ve görme kaybı gibi sorunlara yol açar. Bulanık görme kan şekeri yükselmesi esnasında sık görülen bir şikayettir. Ancak bulanık görme bazen geçici olabildiği gibi bazen de kalıcı bir görme kaybına dönüşebilir.  Diyabet erişkinlerde yeni körlüklerin en önemli nedenlerinden biridir. Ayrıca göz tansiyonu ve katarakt gibi göz hastalıklarının ortaya çıkma riski diyabetli hastalarda iki kat daha fazladır.  Bu kıyaslamalar tek başına şeker hastalığını gözü nasıl etkiler sorusuna verilebilecek en ciddi cevaptır.

Diyabet hastalarının temel sorunu kan şekeri düzeyindeki değişikliklerdir. Bu değişikliklerin vücuda bir etkisi de göz sıvısının yoğunluğunu değiştirerek görme sorunlarının başlamasıdır. Diyabet hastalarında göz sorunları uyarıcı belirtiler olmadan gelişir. Gözdeki diyabete bağlı değişiklikler başlangıçta rahatsız edici bulgulara neden olmazken bu değişiklikler zamanla görme kaybına varan ciddi sonuçlara yol açabilir. İşte bu nedenle diyabet tanısı konulan bir hasta yılda bir kez bir göz hekimine muayene olarak oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.