Sarımsağın bileşiminde şekerler, vitaminler (A, B, C), kükürtlü bir uçucu yağ ve içerisinde bol olarak allil sülfür bulunuyor. Sarımsağın özel kokusu ve tadı bundan ileri geliyor. Sarımsağın ihtiva ettiği yağ olan 'Oleum allicine', 1944 senesinde J. Cavallito ve J. Bailey adlı iki bilim adamı tarafından keşfedilmiş. Bu yağın 1 miligramı, 15 OE penisilinin aktivitesine eşit kıymetli bir deva.
Salgın Hastalıklara Karşı Kalkan
Uzmanlar, sarımsağın salgın hastalıkların yayılmasını engelleyen en önemli faktör olduğunu belirtiyor. Mikroplarla iç içe yaşayan, kontrolsüz yiyecekleri tüketen, kanalizasyonların yollara aktığı gecekondu mahallelerinde yaşan insanların salgın hastalıklarla karşılaşmamasının en büyük sebebi, sarımsak olarak gösteriliyor. Yalnızca mikrobik hastalıklardan insanları koruyan sarımsak, Avrupa'da en önemli ölüm sebebi olarak bilinen kanser ve damar hastalıklarına karşı da insanları koruyor. Bugün dünyada en fazla sarımsak yenen ülke olan Bulgaristan'da kanser ve damar sertliğinden ölenleri sayısı, Avrupa'ya nazaran 6-7 misli düşük. Ayrıca İsveçli çocuklar, çocuk felcine karşı da koruduğu anlaşılan sarımsağı yiyerek okula gidiyorlar.
Sarımsağın Faydaları
- Yağsız bir teflon tavada sarımsakları yumuşayıncaya kadar pişirirseniz, rahatsız edici sarımsak kokusundan kurtulabilirsiniz. Sonra bu yararlı lezzeti salatalarınızda bile kullanabilirsiniz.
- Açık yaraların üzerine direkt sarımsak sürerek enfeksiyonun yayılması durdurulabilir. Yaraların daha çabuk iyileşmesi ve cildin yaşlanmasını yavaşlatmak için kullanılır.
- Bileşiminde sakaroz ve glikoz gibi karbonhidratlar ile protein, kalsiyum, fosfor, demir ve A, B, C vitaminleri vardır.
- Damar tıkanıklıklarının engellenmesinde faydalıdır. Sarımsak damarları genişleterek, tansiyonun düşmesine yardımcı olur ve kanın daha hızlı akmasını sağlar.
- Bağırsak parazitlerine karşı vücudun direncini artırır.
- Kurşun, cıva, kadmiyum ve arsenik zehirlenmelerinde etkili tedavi sağlar.
- Antibiyotik etkisi vardır.
- Akyuvarlar sayısını artırarak bağışıklık sistemi ve bağışıklığı güçlendirdiği için kansere karşı koruyucudur.
- Vitamin, mineral ve aminoasitlerden son derece zengindir.
- Selenyumdan çok zengin olan sarımsak birçok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Meme, bağırsak, mide kanserlerine yakalanma riskini azalttığı gibi, bu hastalıkların ilerlemesini de yavaşlatır.
- Özellikle sigara içenlerin günde bir adet sarımsak çiğnemesi sigaranın zararlı etkilerini azaltmaktadır.
- Sarımsak kandaki kolesterolü temizlemektedir.
- İştah açıcıdır ve hazmı kolaylaştırır.
- Sarımsak saç derisine sürüldüğünde saç derisini kuvvetlendirir ve dökülmeleri önler.
- Sarımsak yağı kas ağrılarına çok iyi gelir.
- Sarımsağın Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarında olumlu etkiler gösterebileceği araştırma sonuçlarında bildirilmiştir.
- Ölümlere sebep olan atardamar kireçlenmesine iyi geliyor.
- Yara ve çıbanları iyileştiriyor. Krampları yok ediyor.
- Akciğeri, karaciğeri, safra kesesini ve kalbi kuvvetlendiriyor.
- Bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri öldürüyor. Mide ve bağırsakları dezenfekte ediyor. Zararlı bakterileri yok ediyor.
- İştahı açıyor.
- Nezleyi yok ediyor. Grip mikrobunu öldürerek vücudu bu hastalığa karşı koruyor. - Cinsel gücü arttırıyor.
- Veremlilere sarımsak yemeleri tavsiye ediliyor.
- Tansiyonu düşürüyor. Ateşi düşürüyor.
- Bağırsak gazlarını ortadan kaldırıyor.
- Nefes borusu rahatsızlıklarına, bronşite çok iyi geliyor.
- İdrar yollarında taş oluşumunu engelliyor.
- Kalp adalelerini güçlendiriyor. Kalbi besleyen koroner damarları genişletiyor.
- İdrar söktürüyor.
- Vücudu sivrisinek ve haşerelerden koruyor.
- Safra salgısının salınımını arttırıyor.
- Kabızlığı önlüyor.
- Saç dökülmesini yavaşlatıyor.
- Sesi güzelleştiriyor.
Sarmısağı saça sürmek deniyor bir çok yerde fakat deriyi yakmazmı?
YanıtlaSilDenemek istiyorum fakat yanığa yol açtığını biliyorum
Nasıl sürülmesi gerekir?
Sarımsak birazcık yanma yapar tabi. Ancak deneyenler çok etkili olduğunu, hatta saç derisine en iyi gelen şeyin sarımsak olduğunu söylerler.
YanıtlaSilGelelim nasıl kullanacağınıza:
Öncelikle 3-4 diş sarımsağın kabuklarını ve üzerindeki ince zarı soyun. Sarımsakları bir kase içinde kaşıkla ya da havanda ezebilirsiniz. Blender veya havan yoksa bir bıçakla çok ince dilimleyin. Ezilmiş sarımsakları ve sarımsak suyunu bir kaba aldıktan sonra uygulamaya geçebilirsiniz.
Parmak uçlarınızı sarımsağın bulunduğu kapta gezdirdikten sonra saç derinize hafifçe masaj yapmaya başlayın. Masajın etkili olması için dairesel hareketler yapabilirsiniz. Sarımsağın tüm saç derinize eşit miktarda yayıldığından emin olduktan sonra plastik bir bone takarak evin içinin sarımsak kokmasını engelleyebilirsiniz.
Sarımsağı saç derisinde 1 saat kadar bekletin. İlk yarım saatten sonra sarımsak suyu yavaş yavaş kurumaya başlayacaktır. Saç derisini yumuşatmak için sarımsağı yıkamadan 12 çay kaşığı zeytinyağı kullanarak saç derinize tekrar masaj yapın ve boneyi tekrar takarak zeytinyağının 3-4 saat saç derisinde kalmasını sağlayın.
Sarımsak ve zeytinyağını saçınızdan çıkarmak için ılık su ve normal bir şampuan kullanabilirsiniz. Çok sıcak su kullanmayın çünkü saç derinizi kurutur.
Sarmısak süt içerisinde kaynatılırsa veya tavada yağ koymadan yumusayıncaya kadar kavrulursa koku sorunu kalmaz deniyor
YanıtlaSilEğer bu şekilde yapsam ve saç derime sürsem aynı etkiyi görürmüyüm?
Yani sarmısak etkisini yitirirmi bu şekilde bir işlemden geçirsem kokusunu engellemek için
Teşekkürler