Zekayı Etkileyen Yiyecekler
Bilinçli beslenme sadece kasları değil beyni de geliştiriyor. Kuru fasulye zekayı, yulaf lapası hafızayı güçlendiriyor
İngiliz Sun gazetesi beslenme uzmanı Amanda Ursell'in hazırladığı mönüyle, zekayı geliştirmenin yollarını yazdı. İşte 'zeka mönüsü':
KAHVALTI: Soğuk et, yumurta ve siyah çikolata yemek beyin gücünü artırır. Yulaf taneli tahıllar da bulunan B vitamini de hafıza kaybını azaltıyor.
ÖĞLE YEMEĞİ: Protein ve lif içeriği yüksek olan kuru fasulye bilişsel zekayı yükseltir. Yoğurttaki tirosin isimli aminoasitler de dikkat ve çevikliği artırır.
AKŞAM: Salata yanında tütsülenmiş alabalık. Balıkta bulunan Omega-3 yağı Alzheimer riskini azaltır. Salata ise içerdiği antioksidanlar sayesinde bunamaya sebep olan serbest radikallerin vücuttan temizlenmesini sağlar. Ana yemek ise bezelye ve patatesle süslenmiş ızgara et.
TATLI: Çilek ve yabanmersininin yanında siyah çikolata da tercih edilebilir.
İÇECEKLER: Dopamin seviyesi yüksek olan şıra, problem çözmeyi kolaylaştırır.
Zihin Sağlığını Güçlendiren Sebzeler
Ispanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra kavun, şeftali, kayısı gibi meyvelerle, havuç ve kabakta bol miktarda bulunan betakarotenin en az 15 yıl boyunca alınmasının zihin sağlığını koruyabileceği ortaya çıktı.
Harvard Tıp Fakültesi doktorlarınca yapılan deneyde, bilim adamları iki denek grubunu inceledi. İlk gruptaki deneklere ortalama 18 yıl boyunca, iki günde bir 50 miligram betakaroten, diğer kısmına ise palacebo verildi. Araştırma sonucunda betakaroten alanların zihinsel testlerdeki başarılarının daha yüksek olduğu belirlendi.
Zekayı Geliştiren Besinler
Beslenme uzmanları, bilimsel araştırmaları inceleyip zeka gelişimine en çok katkı sağlayan gıdaları belirledi.
Yoğun bir güne başlarken; peynir, süt, yumurta gibi protein içeren besinlerden oluşan bir kahvaltı, şekerli çay ve simitten oluşan bir kahvaltıya kıyasla daha iyi sonuç almayı sağlıyor.
Özellikle domates, havuç ve kırmızı biberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor.
Patates: Kan şekerini dengeli olarak yükseltiyor bu sayede zeka daha verimli çalışıyor.
Çilek: İçeriğindeki fisetin maddesi hafıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı geciktiriyor.
Bitter çikolata: Magnezyum ve antioksidan içeriğiyle beyne oksijen taşıyarak daha aktif çalışmasını sağlıyor.
Üzüm suyu: Dopamin salgılanmasını arttırarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor.
Yoğurt: İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirip, beyni uyarıyor.
Fasulye: Lif ve protein bir arada özellikle çocuklarda zekayı açıyor.
Somon: Omega-3 yağları hem beyni koruyor hem hafızayı güçlendiriyor.
Kırmızı ve turuncu renkli sebzeler: Özellikle domates, havuç ve kırmızı biberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor.
Yağsız kırmızı et: Tam bir demir deposu, özellikle sağlıklı alyuvarlar için vazgeçilmez... Beyin gelişimi için büyük yarar sağlıyor.
Tahıl: Önemli bir B vitamini kaynağı olan tahıllar, kan şekerini dengeliyor.
Fasulye: Lif ve protein bir arada özellikle çocuklarda zekayı açıyor.
"Odaklanma" için ceviz, fındık, fıstık gibi sinirleri kuvvetlendiren yiyeceklerin yenmesini öneriliyor.
Lahana, tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için daha stressiz öğrenmeyi sağlıyor.
Doğru Beslenmenin Zeka Üzerine Etkisi
İngiliz Beslenme uzmanı Lorraine Peretta'nın 'Beynin Gıdası' adlı kitabı yediklerimizle zeka düzeyimiz arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardı
Hamburger, pizza, çikolata gibi zararlı yiyecekler, kafein, içki ve sigara beynin çalışmasını engellerken, B vitaminleri, karbonhidratlar, taze meyve ve sebzeler zihni açıyor...
Beynin çalışmasında vücuttaki şeker düzeyi kilit rol oynuyor. Kandaki glikoz enerjiye dönüşerek hem vücuttaki kasları hem de beyni besliyor.
Parlak bir zeka için düzenli ve ölçülü yemek çok büyük önem taşıyor. İdeali öğle yemeğini saat 12.00 ve 14.00'te yenecek iki öğüne bölmek.
Şeker, alkol, kafein gibi maddelerin aşırı tüketilmesi vücuda bir anda çok fazla miktarda enerji girmesine yol açıyor. Bu da beynin çalışmasını kesintiye uğratıyor.
Proteinler ve karbonhidratların da aynı şekilde ölçülü tüketilmesi gerekiyor. Bu nedenle ertesi gün sınava girecek öğrencilerin bu tür maddeleri tüketirken aşırıya kaçmaması gerekiyor.
Bilinçli beslenme sadece kasları değil beyni de geliştiriyor. Kuru fasulye zekayı, yulaf lapası hafızayı güçlendiriyor
İngiliz Sun gazetesi beslenme uzmanı Amanda Ursell'in hazırladığı mönüyle, zekayı geliştirmenin yollarını yazdı. İşte 'zeka mönüsü':
KAHVALTI: Soğuk et, yumurta ve siyah çikolata yemek beyin gücünü artırır. Yulaf taneli tahıllar da bulunan B vitamini de hafıza kaybını azaltıyor.
ÖĞLE YEMEĞİ: Protein ve lif içeriği yüksek olan kuru fasulye bilişsel zekayı yükseltir. Yoğurttaki tirosin isimli aminoasitler de dikkat ve çevikliği artırır.
AKŞAM: Salata yanında tütsülenmiş alabalık. Balıkta bulunan Omega-3 yağı Alzheimer riskini azaltır. Salata ise içerdiği antioksidanlar sayesinde bunamaya sebep olan serbest radikallerin vücuttan temizlenmesini sağlar. Ana yemek ise bezelye ve patatesle süslenmiş ızgara et.
TATLI: Çilek ve yabanmersininin yanında siyah çikolata da tercih edilebilir.
İÇECEKLER: Dopamin seviyesi yüksek olan şıra, problem çözmeyi kolaylaştırır.
Zihin Sağlığını Güçlendiren Sebzeler
Ispanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra kavun, şeftali, kayısı gibi meyvelerle, havuç ve kabakta bol miktarda bulunan betakarotenin en az 15 yıl boyunca alınmasının zihin sağlığını koruyabileceği ortaya çıktı.
Harvard Tıp Fakültesi doktorlarınca yapılan deneyde, bilim adamları iki denek grubunu inceledi. İlk gruptaki deneklere ortalama 18 yıl boyunca, iki günde bir 50 miligram betakaroten, diğer kısmına ise palacebo verildi. Araştırma sonucunda betakaroten alanların zihinsel testlerdeki başarılarının daha yüksek olduğu belirlendi.
Zekayı Geliştiren Besinler
Beslenme uzmanları, bilimsel araştırmaları inceleyip zeka gelişimine en çok katkı sağlayan gıdaları belirledi.
Yoğun bir güne başlarken; peynir, süt, yumurta gibi protein içeren besinlerden oluşan bir kahvaltı, şekerli çay ve simitten oluşan bir kahvaltıya kıyasla daha iyi sonuç almayı sağlıyor.
Özellikle domates, havuç ve kırmızı biberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor.
Patates: Kan şekerini dengeli olarak yükseltiyor bu sayede zeka daha verimli çalışıyor.
Çilek: İçeriğindeki fisetin maddesi hafıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı geciktiriyor.
Bitter çikolata: Magnezyum ve antioksidan içeriğiyle beyne oksijen taşıyarak daha aktif çalışmasını sağlıyor.
Üzüm suyu: Dopamin salgılanmasını arttırarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor.
Yoğurt: İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirip, beyni uyarıyor.
Fasulye: Lif ve protein bir arada özellikle çocuklarda zekayı açıyor.
Somon: Omega-3 yağları hem beyni koruyor hem hafızayı güçlendiriyor.
Kırmızı ve turuncu renkli sebzeler: Özellikle domates, havuç ve kırmızı biberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor.
Yağsız kırmızı et: Tam bir demir deposu, özellikle sağlıklı alyuvarlar için vazgeçilmez... Beyin gelişimi için büyük yarar sağlıyor.
Tahıl: Önemli bir B vitamini kaynağı olan tahıllar, kan şekerini dengeliyor.
Fasulye: Lif ve protein bir arada özellikle çocuklarda zekayı açıyor.
"Odaklanma" için ceviz, fındık, fıstık gibi sinirleri kuvvetlendiren yiyeceklerin yenmesini öneriliyor.
Lahana, tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için daha stressiz öğrenmeyi sağlıyor.
Doğru Beslenmenin Zeka Üzerine Etkisi
İngiliz Beslenme uzmanı Lorraine Peretta'nın 'Beynin Gıdası' adlı kitabı yediklerimizle zeka düzeyimiz arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardı
Hamburger, pizza, çikolata gibi zararlı yiyecekler, kafein, içki ve sigara beynin çalışmasını engellerken, B vitaminleri, karbonhidratlar, taze meyve ve sebzeler zihni açıyor...
Beynin çalışmasında vücuttaki şeker düzeyi kilit rol oynuyor. Kandaki glikoz enerjiye dönüşerek hem vücuttaki kasları hem de beyni besliyor.
Parlak bir zeka için düzenli ve ölçülü yemek çok büyük önem taşıyor. İdeali öğle yemeğini saat 12.00 ve 14.00'te yenecek iki öğüne bölmek.
Şeker, alkol, kafein gibi maddelerin aşırı tüketilmesi vücuda bir anda çok fazla miktarda enerji girmesine yol açıyor. Bu da beynin çalışmasını kesintiye uğratıyor.
Proteinler ve karbonhidratların da aynı şekilde ölçülü tüketilmesi gerekiyor. Bu nedenle ertesi gün sınava girecek öğrencilerin bu tür maddeleri tüketirken aşırıya kaçmaması gerekiyor.
0 yorum:
Yorum Gönder