Yoğurt İçinde Bulunan Mineraller
İyod: İçinde iyod bulunan yoğurt, guatr hastalığını önlemede epey etkilidir. Vücut hücrelerinin çalışması konusunda da destekleyici bir özelliği vardır.
Kalsiyum: Diş, saç ve kemik gelişimi için oldukça etkilidir. Ayrıca sinir sistemini de düzenler.
Fosfor: Vücudumuzda yer alan dokuların yenilenmesinde etkilidir. B vitamininin çalışması için fosfora ihtiyacı vardır.
Yoğurdun Sağlığa Faydaları
* Yoğurt sindirimi kolaylaştırmaktadır. Özellikle sabah kahvaltından sonra yenilirse sindirim sistemi üzerindeki etkisi farkedilecektir. Midesinde sorun olan kişilere dokunabilir. Bu kişilerin beslenme için mutlaka konusunda uzman olan bir doktordan tavsiye alması gerekmektedir.
* Bağırsaklarda bulunan zararlı mikroorganizmaların dışarı atılmasında etkilidir.
* Tifo ve ishal olan hastalarda yoğurt bir ilaç gibi etkilidir ve hastalara önerilir.
* Bulaşıcı hastalıklarda iyileştirici özelliğe sahiptir. Özellikle çocuklarda hepatit hastalığı tedavisinde tavsiye edilir.
* Yoğurt yemek, aynı zamanda düzgün bir cilde ulaşmanızda da önemlidir. Derinin güzelleşmesi için yüzünüze yoğurt sürüp ardından da gül suyu ile silerseniz yüzünüzdeki canlılığı siz de farkedebilirsiniz.
* Her gün düzenli olarak yenilen yoğurt, tırnakların güçlü uzaması için etkilidir. Çünkü yoğurt içinde yer alan protein tırnaklar için önem teşkil etmektedir.
* Dişlerin beyaz ve sağlıklı olması için de düzenli olarak yoğurt tüketilmelidir.
* Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Kanser, mide ülseri, kolon kanseri ve benzeri birçok hastalığa karşı koruyucu özelliktedir.
* Yoğurdun ayrıca bir faydası daha vardır ki o da zayıflamak isteyen kişiler için muhteşem bir özelliktir. Yoğurt yiyen kişilerde özellikle göbek bölgesindeki yağların daha hızlı yakıldığı kanıtlanmıştır. Bu yönden bakıldığında yoğurt, zayıflamak isteyenler için ideal bir besindir.
* Yoğurt yiyen kişilerde nefes kokusu olmamakla birlikte aynı zamanda diş taşı oluşumu da engellenmiş olmaktadır.
* Yoğurt, saçlara parlaklık sağlamaktadır.
* Enerji verici özelliği vardır. Bu sayede özellikle ağır spor yaptıktan sonra yoğurt tüketimi, kaybolan enerjinizi size geri kazandıracaktır.
Yoğurt Tarifi
Malzemeler:
* 1 litre günlük süt
* 1 çorba kaşığı yoğurt
Hazırlanışı:
Sütü çelik bir tencerede kaynatın. Kaynatma esnasında 5-10 dakika karıştırarak sütü havalandırın. Süt kaynadıktan sonra altını kısın ve 15-20 dakika kısık ateşte, kaynamadan sıcaklığını koruyarak pişirmeye devam edin. Kaynattığınız sütü mayalamak istediğiniz kaba aktarın.
Kaytanıp, ılıması için bıraktığınız sütü mayalama ısısı için sık sık kontrol edin. Süte parmağınızı sokup 7'ye kadar saydığınızda eliniz sütün ısısına dayanıyorsa maya için uygun sıcaklık demektir.
Bir kasede birkaç yemek kaşığı ılık sütle (maya için hazırladığınız sütten alabilirsiniz) karıştırdığınız oda ısısındaki yoğurdu, süte katın ve karıştırın.
Mayalanan sütün üzerini bir süzgeçle örtün (süzgeç, sütün hava almasını sağlayarak. sulanmasını önleyecek).
Mayaladığınız sütün sıcaklığını koruması için kalın bir örtü ile etrafını ve üzerini iyice sarın.
5-6 saat sonra açın ve ağzı açık olarak buzdolabına kaldırın. Buzdolabında en az 5-6 saat mümkünse bir gün dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Buzdolabında bekletme süresi ne kadar uzatılırsa kıvamı daha iyi olur.
0 yorum:
Yorum Gönder