Çörek otu nasıl tüketilmeli?
Bilim adamları 5000 kronik (Müzmin) hastalığa karşı bitkilerle tedavi imkanlarını araştırmaktadır, bu bitkilerin başında da çörek otu gelmektedir.
Kimyasal-sentetik ilaçların kronik hastalıkların tedavisinde kullanılması düşünülmemektedir, bunda tedavi edici özelliklerinin bulunmaması ve yan (İstenmeyen, zararlı) etkilerinin çok fazla oluşu rol oynamaktadır.
Çörek otu sarımsakla birlikte yendiğinde bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudun kendi kendisini kolayca savunmasına zemin hazırlamaktadır. Bu uygulama sağlıklı ve hasta kişilerde koruyucu ve destek tedavi olarak büyük öneme sahiptir.
Çörek otu hiçbir tedavi ile uyumsuzluk göstermez. Hastalar tedavi sırasında da çörek otu yiyebilirler. Kanser tedavisinde ışın kullanılacaksa doktora danışılmalıdır.
Yetişkin bir kişinin günde toplam olarak elenmiş, standart tane büyüklüğünde (2-3 mm) 10 gr çörek otu yemesi yeterlidir. Çörek otunun elenip olgunlaşmamış tohumlardan ayrılma işlemi henüz yapılmadığı için günlük kullanım miktarı 15 gr olarak önerilmektedir.
Çörek otu günlük kullanım miktarı:
- 2-5 yaş arası 5 gr
- 5-12 yaş arası 10 gr
- 12 yaşından büyük olanlarda 15 gr dır.
Çörek otunun günlük kullanım miktarı 2 veya 3 e bölünerek aç karnına yenmelidir. Bu öğünler sabah öğle arası, ikindi vakti ve yatmadan önce olabilir.
Çörek otunun faydalı olabilmesi için tam sindirilmesi gerekir. Kişilerde hazımsızlık sorunları varsa giderilmelidir (İlgili makale okunabilir).
Çörek otu öğütülmeden yenirse sindirilemez, öğütülerek yenmesi gerekir. Öğütülmüş çörek otu bekletilmemelidir, yağı kolaylıkla acır ( Oksidasyon) ve zararlı hale gelir. Çörek otunun öğütülmesinde elektrikli kahve değirmeni kullanılabilir, aletin zorlanmaması için uzun süre öğütme yapılmamalıdır.
Çörek otu hafif acımsı ve baharlı lezzette olduğu için kişilerin damak tadına göre yeme şeklinin geliştirilmesi gerekmektedir.
Çörek otunun bileşiminde bulunan proteinlerin sindiriminin kolay olması için aç karnına mide asidiyle doğrudan temas etmesi istendiğinden süt veya yoğurtla yenmesi önerilmemektedir.
Çörek otu çiğneyerek yenirse diğer faydalarına ilave olarak ağız içi ve diş eti bakımı da yapılmış olur. Bu yeme şeklinde dut kurusu veya kuru siyah üzüm birlikte yenerek tat düzenlemesi yapılabilir.
Yeni öğütülmüş çörek otu bekletilmeden rendelenmiş elma veya armuda karıştırılarak veya 2 yemek kaşığı çorba ile yenebilir. Bu maksatla taze sıkılmış meyve suyu da kullanılabilir.
Çocuklara az miktarda muhallebi ile karıştırılarak yedirilebilir veya çocukların sevdiği bilinen gıdalara karıştırılarak verilebilir.
Şeker hastası olmayanlar pratik olması açısından 1 haftalık çörek otu kullanım miktarını bir defada öğütüp bekletmeden bal veya tahin-pekmeze karıştırarak yiyebilirler. Bunun için 100 gr çörek otu öğütülür, bekletmeden 300 gr bal veya 150 gr pekmez ve 200 gr tahine karıştırarak yenebilir. Bu karışım cam kavanozda serin bir yerde güneş ışığı görmeyecek şekilde muhafaza edilmelidir. Çocukların kolay yemesi için bu karışıma kakao ilave edilebilir.
Belirtilen özellikler dikkate alınarak, kişiler kendilerine uygun çörek otu yeme şekilleri geliştirebilirler.
Not:
1- Öğütülmüş olarak hazır satılan çörek otu kesinlikle yenmemelidir, çok zararlıdır.
2- Çörek otu hamilelik döneminde yenmemelidir. Doğuma bir hafta kala başlanıp emzirme süresince yenirse anne ve çocuk sağlığı açısından çok faydalıdır.
3- Çörek otu yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.
Bilim adamları 5000 kronik (Müzmin) hastalığa karşı bitkilerle tedavi imkanlarını araştırmaktadır, bu bitkilerin başında da çörek otu gelmektedir.
Kimyasal-sentetik ilaçların kronik hastalıkların tedavisinde kullanılması düşünülmemektedir, bunda tedavi edici özelliklerinin bulunmaması ve yan (İstenmeyen, zararlı) etkilerinin çok fazla oluşu rol oynamaktadır.
Çörek otu sarımsakla birlikte yendiğinde bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudun kendi kendisini kolayca savunmasına zemin hazırlamaktadır. Bu uygulama sağlıklı ve hasta kişilerde koruyucu ve destek tedavi olarak büyük öneme sahiptir.
Çörek otu hiçbir tedavi ile uyumsuzluk göstermez. Hastalar tedavi sırasında da çörek otu yiyebilirler. Kanser tedavisinde ışın kullanılacaksa doktora danışılmalıdır.
Yetişkin bir kişinin günde toplam olarak elenmiş, standart tane büyüklüğünde (2-3 mm) 10 gr çörek otu yemesi yeterlidir. Çörek otunun elenip olgunlaşmamış tohumlardan ayrılma işlemi henüz yapılmadığı için günlük kullanım miktarı 15 gr olarak önerilmektedir.
Çörek otu günlük kullanım miktarı:
- 2-5 yaş arası 5 gr
- 5-12 yaş arası 10 gr
- 12 yaşından büyük olanlarda 15 gr dır.
Çörek otunun günlük kullanım miktarı 2 veya 3 e bölünerek aç karnına yenmelidir. Bu öğünler sabah öğle arası, ikindi vakti ve yatmadan önce olabilir.
Çörek otunun faydalı olabilmesi için tam sindirilmesi gerekir. Kişilerde hazımsızlık sorunları varsa giderilmelidir (İlgili makale okunabilir).
Çörek otu öğütülmeden yenirse sindirilemez, öğütülerek yenmesi gerekir. Öğütülmüş çörek otu bekletilmemelidir, yağı kolaylıkla acır ( Oksidasyon) ve zararlı hale gelir. Çörek otunun öğütülmesinde elektrikli kahve değirmeni kullanılabilir, aletin zorlanmaması için uzun süre öğütme yapılmamalıdır.
Çörek otu hafif acımsı ve baharlı lezzette olduğu için kişilerin damak tadına göre yeme şeklinin geliştirilmesi gerekmektedir.
Çörek otunun bileşiminde bulunan proteinlerin sindiriminin kolay olması için aç karnına mide asidiyle doğrudan temas etmesi istendiğinden süt veya yoğurtla yenmesi önerilmemektedir.
Çörek otu çiğneyerek yenirse diğer faydalarına ilave olarak ağız içi ve diş eti bakımı da yapılmış olur. Bu yeme şeklinde dut kurusu veya kuru siyah üzüm birlikte yenerek tat düzenlemesi yapılabilir.
Yeni öğütülmüş çörek otu bekletilmeden rendelenmiş elma veya armuda karıştırılarak veya 2 yemek kaşığı çorba ile yenebilir. Bu maksatla taze sıkılmış meyve suyu da kullanılabilir.
Çocuklara az miktarda muhallebi ile karıştırılarak yedirilebilir veya çocukların sevdiği bilinen gıdalara karıştırılarak verilebilir.
Şeker hastası olmayanlar pratik olması açısından 1 haftalık çörek otu kullanım miktarını bir defada öğütüp bekletmeden bal veya tahin-pekmeze karıştırarak yiyebilirler. Bunun için 100 gr çörek otu öğütülür, bekletmeden 300 gr bal veya 150 gr pekmez ve 200 gr tahine karıştırarak yenebilir. Bu karışım cam kavanozda serin bir yerde güneş ışığı görmeyecek şekilde muhafaza edilmelidir. Çocukların kolay yemesi için bu karışıma kakao ilave edilebilir.
Belirtilen özellikler dikkate alınarak, kişiler kendilerine uygun çörek otu yeme şekilleri geliştirebilirler.
Not:
1- Öğütülmüş olarak hazır satılan çörek otu kesinlikle yenmemelidir, çok zararlıdır.
2- Çörek otu hamilelik döneminde yenmemelidir. Doğuma bir hafta kala başlanıp emzirme süresince yenirse anne ve çocuk sağlığı açısından çok faydalıdır.
3- Çörek otu yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder