D Vitamini Bebeklerde Ne Kadar Kullanılmalı?

Yeni doğan bebeklerin gelişimi ve büyümesi için ihtiyaç duydukları bir vitamin olan D vitamini, anne sütünde yeteri kadar bulunmadığı için uzmanlar bebekler için D vitamini ihtiyacının dışarıdan karşılanması gerektiğini önermekteler. Dışarıdan takviye edilecek olan D vitamini bebeklerde sıklıkla husule gelen raşitizm hastalığının önüne geçilmesini sağlamaktadır. Bebekler günlük 400 IU D vitaminine ihtiyaç duyduklarından bu değer anne sütünde 12-60 IU civarındadır. Bu sebeple her bebeğin D vitamini takviyesi alması gerekir.

Bebeklerde D vitamini kullanımı
Annede D vitamini eksikliği varsa bebeğin D vitaminine olan ihtiyacı daha da artacaktır.
Anne rahminde fetusun D vitamini ihtiyacı, annenin depolarından karşılanır. Fetus doğumdan sonra kendisini bir süre idare edebilecek kadar D vitaminini de çeşitli dokularında depolar. Eğer annede D vitamini depoları yeterli değilse bebek ya D vitamini eksik olarak ya da yetersiz D vitamini depolamış olarak doğar. Bu durum da doğumdan sonra yeterli D vitamini alınmaz ya da yeterince güneş ışığına maruz kalınmazsa D vitamini eksikliğine bağlı raşitizmin oluşma riskini artırır.
Annelerde D vitamini eksikliği riski de göz önünde tutularak, anne sütü alan tüm çocuklara günde 400 IU D vitamini verilmelidir D vitamini verilmesi, anne sütü kesildikten sonra da devam etmeli ve en az 1 yıl süre ile uygulanmalıdır Anne sütü ilk 6 ay içerisinde, D vitamini içeriği dışında, çocuğun büyüme ve gelişmesi için tek başına yeterlidir.

Bebeklerde D vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişen raşitizm, kemiklerde kalsiyum ve fosfor depolanması sorunlardan dolayı husule gelen şekil bozukluğu hastalığıdır. Bebeklerin sıkça güneşe çıkarılması da güneşin D vitamini bakımından zengin olmasından dolayı bebek vücudundaki D vitamini ihtiyacını yüksek oranda sağlayacaktır. D vitamini takviyesi ise bebek sütten kesildikten sonra bir yıl kadar devam ettirilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.