Sebzeleri pişirmenin çok çeşitli yöntemleri var. Bunların içinde damak zevkine uygun olanı bulmak ise marifetli hanımların becerisine kalmış. Sağlıklı beslenme için, sebzelere ağırlık vermek, özellikle de çocuklara sebzeleri mutlaka sevdirmek gerekir.
Kolesterolü düşüren ve vücudun su dengesini sağlayan bir sebze olan kereviz, C vitamini yönünden oldukça zengin, kalorisi düşük, diüretik (idrar söktürmeye yardımcı) özelliktedir. Hem de kilo almayı önler. Kerevizin 100 gramı, sadece 18 kalori içerir. Patates ve havuç gibi diğer kök sebzelerle karşılaştırıldığında, kerevizin kalorisi çok düşüktür. Şeker hastalarında, karbonhidrat seçeneği olarak, diğer kök sebzeler yerine kullanılabilir.
Bu kadar vitamin ve mineral aynı sebzede toplanmış
Kerevizde vitamin ve mineral olarak A vitamini, folik asit, B6, B1 ve B2 vitamini bulunur. Ayrıca C vitamini, E vitamini, K vitamini, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir içerir.
Kereviz iyi bir magnezyum kaynağıdır ama yaprakları, sapından daha çok magnezyum içerir. Düşük kalorili, su içeriği çok yüksek ve lif oranı oldukça fazla bir sebzedir.
Kerevizin yararları nelerdir?
• Kereviz, bileşiminde bulunan kalsiyum ile sinir sistemi, demir ile kansızlık, magnezyum ile yorgunluk, anemi, kalp ve damarlar hastalıklarına karşı önerilir.
• Kereviz, zihinsel ve fiziksel performansı artırır.
• İçerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu daha dirençli hale getirir. Kalp-damar sistemi ve bağışıklık sistemini güçlendirir, kan kolesterolünü düşürür.
• Rahatlatıcı, ağrı kesici, antiseptik ve anti alerjik özellikleri olan kereviz, sindirim sistemi rahatsızlığı olanlara önerilmektedir. Sindirim sistemi, ülser, gastrit ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.
Kerevizin Faydaları
• Kerevizin cinsel gücü artırıcı bir etkisi olduğu kabul edilir.
• Tansiyona iyi gelir, su-tuz metabolizmasını ayarlar, ödemi çözmede etkili olur.
• İdrar söktürür, idrar yollarını ve kanı temizler.
• Uykusuzluğa ve strese de iyi gelir. Kerevizin sinir sistemi üzerinde yararlı etkileri vardır, belleği uyarır.
• Ürik asit düzeyini azaltıcı etkisi ile gut hastaları için önerilir.
• Kerevizin yara ve ülserler için yararlı etkileri olur. Tümörler, tromboz ve ateroskleroza karşı vücudu korur.
• Kereviz vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
• İnflamatuar hastalıklar ve eklem iltihabı ile savaşmaya yardımcıdır.
• Cilt, saç ve gözler için faydalıdır.
• İştahı olmayan kişilere kereviz önerilir.
Diyet yapanlar için önemli bir özelliği ise; kereviz yağ yakımını da hızlandırır.
Diğer bir özelliği, sindirimi kolaylaştırmasıdır. Bu sebeple diyet yapanların haftada iki defa kereviz yemelerinde fayda vardır.
Kimi kokusunu, kimi tadını sevmez
Kerevizin tarihi çok eskilere, antik Yunan’a kadar dayanır. Kereviz, Akdeniz'i çevreleyen bölgelerden dünyaya yayılmış, antik çağdan bu yana kullanılan, mineraller açısından zengin, kalori düzeyi düşük ve kolay sindirilebilen, hafif baharatlı bir lezzeti ve kendine özgü aroması olan bir kök sebzedir. İki çeşit kereviz vardır. Bunlardan bir tanesi, kökü yumru oluşturmayan, yaprakları ve sapları uzun olan yaprak kereviz; diğeri ise yaprak sapları kısa, kökü yumrulu, kök kerevizidir.
Taze veya kurutulmuş yaprakları salatalara, çorbalara, soslara, et sularına ve pişirme soslarına çeşni olara kullanılır. Yumru kökü için yetiştirilen kereviz, çiğ veya pişmiş tüketilir. Olgunlaştığında, 800 gr'la bir kilo ağırlığa kadar ulaşabilir.
Kerevizin kararmaması için;
Unla suyu suluca bir kıvamda yapıp kerevizleri içine koyarsanız veya üzerine limon sıkarsanız kararmazlar.
Yaprakları yeşil olan bir sebzedir. Ayrıca sapları da lezzetli ve besleyicidir. Kereviz saplarını yemeklere, çorbalara, salatalara küçük küçük doğrayarak ya da yapraklarını maydanoz gibi doğrayarak kullanabilirsiniz.
Kereviz tohumları fazla miktarda tuz içerir. Bu nedenle, tuz yerine kullanabilirsiniz.
Et ürünleri ile kereviz kombinasyonu, proteinin hızlı sindirimine yardımcı olur.
Portakal, mandalina gibi narenciye ile pişen kerevize, pek çok kişi artık, kokusu nedeniyle “hayır” demiyor. Daha önce kerevizi sevmeyip de yiyemediyseniz, zeytinyağlıyla başlamanı tavsiye ederim. Etli sıcak yemekte kerevizin kokusunu daha fazla hissedersiniz. Pişirirken içine biraz portakal suyu veya portakal kabuğu rendelerseniz, nefis bir lezzet elde edersiniz.
SUNUM ÖNERİLERİ
• Rendelenmiş çiğ kereviz kökü ve rendelenmiş havuçları sarımsaklı yoğurt ve biraz zeytinyağı ile karıştırıp, üstüne ceviz serpebilirsiniz.
• Çiğ olarak rendelediğiniz kerevizi, hardal, zeytinyağı, baharat ve sirkeyle çeşnilendirin.
• Kerevizden fırında cips: Kerevizleri yıkayıp elma dilim patates kıvamında kesin. Zeytinyağı, dövülmüş sarımsak ve bol biberiye, az miktarda tuz ve biber ile harmanlayıp, yağlı kâğıt üzerinde fırına verin. Piştikten sonra üzerine biraz parmesan peyniri serpebilirsiniz.
• Ayva da yakışıyor, yeşil elma da… Hem pişirirken hem de çiğ halde rendeleyerek, meyvelerle hoş lezzetler yakalayabilirsiniz. Elma ve kerevizi rendeleyin, yanına yeşil soğan, dereotu, kereviz ve ince ince yeşillik doğrayın.
• Süzme yoğurt, labne peyniri veya light mayonez ile farklı salatalar yapabilirsiniz.
• Limon ve yumurta sarısı ile terbiye edebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder