Diğer dişlere nazaran çıkarken ağızda en fazla soruna sebep olan diş (halk arasında yirmilik diş olarak bilinir) üçüncü azı dişidir. Bu dişlerin çıkma zamanı diğerlerine göre daha geçtir. Yirmilik diş diye tabir ettiğimiz üçüncü azı dişi genellikle 17 yaş ile 20 yaş arasında çıkarlar. Ancak bazı durumlarda 20’li yaşlardan sonra çıktığı da görülmüştür.
Yirmilik diş çıkmakta zorlanan bir diş olduğundan çıkarken çevre dokulara zarar verme ihtimali yüksektir. Çoğu kişinin yirmilik dişi ya gömük kalır ya da yanlış pozisyonda çıkar. İşte bu durumlarda yirmilik dişin çekilmesi önerilir. Eğer ki, doğru pozisyonda sürüp çevre dokulara da zarar vermiyorlarsa yirmilik dişin çekilmesine gerek yoktur.
Çürük, diş eti hastalığı, basınç ağrısı, ortodontik sebepler, protezle alakalı sebepler, kist oluşumu gibi sebeplerden dolayı çekimine karar verilen yirmilik dişin en uygun çekim zamanı ise, 14 ile 22 yaş aralığındadır. Doğru pozisyonda sürmeyen ve çevre dokulara zarar veren yirmilik diş şikayete yol açsın ya da açmasın muhakkak çekilmelidir. Çünkü yaşın ilerlemesiyle yirmilik dişin hem çekimi zorlaşır hem de verdiği hasar büyüyerek çok ciddi sıkıntılara yol açar.
0 yorum:
Yorum Gönder