Kışın yaklaştığı şu günlerde bitki çaylarının kullanımı da daha yaygın bir hale geliyor. Bitki çayları hastalıklardan korunma ya da iyileşmeye yardımcı olma açısından çok faydalıdır. Fakat acaba bu çayları doğru şekilde mi hazırlıyoruz?
Uzmanlar, bazı bitkilerin su ile birlikte kaynatılarak, bazılarının ise üzerine kaynar su dökülüp bekletilerek hazırlanması gerektiğini belirtiyor.
Peki, hangi çayı nasıl hazırlamalıyız?
Ihlamur çayı: Ihlamur çayını kaynatarak hazırlamayın. Ihlamurun üzerine kaynar su döküp 10 dakika bekleterek hazırlayabilirsiniz.
Yeşil çay: Suyu kaynatıp 80-85 olacak şekilde soğuttuktan sonra yeşil çayın üzerine döküp 4-5 dakika bekleterek tüketebilirsiniz.
Böğürtlen çayı: Kurutulmuş böğürtlen yapraklarını kaynar suyun içine atarak ve kendi halinde 10 dakika kadar demlenmesini bekleyerek hazırlanır.
Meyan kökü çayı: Kaynar suya atılıp 5-10 dakika kadar bekletilerek hazırlanır.
Zencefil çayı: Kaynayan suya atılan zencefilleri kısık ateşte 15-20 dakika daha kaynattıktan sonra süzerek içebilirsiniz.
Adaçayı: Üzerine kaynatılmış su dökülerek ve bu şekilde 5-10 dakika kadar bekletilerek hazırlanır. Çayın acı bir tat oluşturmaması için çok fazla adaçayı kullanmamalısınız.
Nane çayı: Kurutulmuş nane yapraklarını kaynatılmış suda 10-20 dakika beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz.
Kuşburnu çayı: Kaynar suya atıp 10 dakika kendi halinde demlenmesini bekleyerek hazırlanır.
Papatya çayı: Kurutulmuş papatyanın üzerine kaynatılmış su dökülerek hazırlanır. 3-5 dakika bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz.
Biberiye çayı: Biberiye çayı kaynatılarak hazırlanmalıdır. 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra 10 dakika da demini alması için bekletilmeli ve bundan sonra tüketilmelidir.
Fesleğen çayı: Fesleğen çayını taze yapraklardan hazırlayacaksanız kaynatılmış suya atıp 3-4 dakika kadar beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Kurutulmuş yapraklarla hazırlayacaksanız kaynar suya atıp 10 dakika bekletiniz.
Uzmanlar, bazı bitkilerin su ile birlikte kaynatılarak, bazılarının ise üzerine kaynar su dökülüp bekletilerek hazırlanması gerektiğini belirtiyor.
Peki, hangi çayı nasıl hazırlamalıyız?
Ihlamur çayı: Ihlamur çayını kaynatarak hazırlamayın. Ihlamurun üzerine kaynar su döküp 10 dakika bekleterek hazırlayabilirsiniz.
Yeşil çay: Suyu kaynatıp 80-85 olacak şekilde soğuttuktan sonra yeşil çayın üzerine döküp 4-5 dakika bekleterek tüketebilirsiniz.
Böğürtlen çayı: Kurutulmuş böğürtlen yapraklarını kaynar suyun içine atarak ve kendi halinde 10 dakika kadar demlenmesini bekleyerek hazırlanır.
Meyan kökü çayı: Kaynar suya atılıp 5-10 dakika kadar bekletilerek hazırlanır.
Zencefil çayı: Kaynayan suya atılan zencefilleri kısık ateşte 15-20 dakika daha kaynattıktan sonra süzerek içebilirsiniz.
Adaçayı: Üzerine kaynatılmış su dökülerek ve bu şekilde 5-10 dakika kadar bekletilerek hazırlanır. Çayın acı bir tat oluşturmaması için çok fazla adaçayı kullanmamalısınız.
Nane çayı: Kurutulmuş nane yapraklarını kaynatılmış suda 10-20 dakika beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz.
Kuşburnu çayı: Kaynar suya atıp 10 dakika kendi halinde demlenmesini bekleyerek hazırlanır.
Papatya çayı: Kurutulmuş papatyanın üzerine kaynatılmış su dökülerek hazırlanır. 3-5 dakika bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz.
Biberiye çayı: Biberiye çayı kaynatılarak hazırlanmalıdır. 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra 10 dakika da demini alması için bekletilmeli ve bundan sonra tüketilmelidir.
Fesleğen çayı: Fesleğen çayını taze yapraklardan hazırlayacaksanız kaynatılmış suya atıp 3-4 dakika kadar beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Kurutulmuş yapraklarla hazırlayacaksanız kaynar suya atıp 10 dakika bekletiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder