Horlamanın Doğal Çözümünü Biliyor Musunuz?

Horlama, burun ve boğazdan ciğerlere hava taşıyan yolları açık tutan kas, uyku sırasında gevşediğinde oluşur. Bu durum hava yollarının açılıp kapanmasına, nefes almanın zorlanmasına yol açar. Böylece horlama oluşur.

Yetişkinler genellikle otuzlu yaşların sonunda, kırklı yaşlarda horlamaya başlar ve elli yaşını geçtiklerinde bu durum daha da artar. Horlama ağırlıklı olarak yetişkinlerde görülür fakat üç ila 13 yaş arası çocuklar da bademcikleri ve lenf bezleri şiştiğinde veya ağır soğuk algınlığına yakalandıklarında horlarlar.

Eğer horlamanız eşinizi ve çevrenizdekileri rahatsız ediyorsa, aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

- Yatmadan üç saat öncesine kadar ağır yemek ve alkolden kaçının. Yatmadan önce ağır yemek yemek boğaz kaslarının normalden daha da gevşemesine yol açar ve bu durum horlamayan bir insanın dahi horlamasına yol açabilir.

- Yatmadan önce sakinleştirici ve antihistamin almaktan kaçının. Bu ilaçlar da boyun kaslarına baskı yapar ve horlamaya neden olabilir.

- Eğer kiloluysanız kilo verin. Fazla kilonun neden horlamaya yol açtığı bilinmiyor. Boğaz etrafındaki yapılarda yağ artışına bağlanabilir ki bu da nefes aldığınız hava geçitlerinin boyutunu küçültür.

- Sırt üstü yatmaktan kaçının. Dil geri düştüğü ve hava yollarının üzerine baskı yaptığı için pozisyon horlamaya yol açabilir. Yüzüstü veya yan yatarak uyumak tercih edilebilir. Ancak ağır horlayanlar için yatış pozisyonunun bir etkisi yoktur, horlama her pozisyonda devam edebilir.

- Tenis topu tedavisini deneyin. Yatağa girmeden önce içinde tenis topu olan bir bel çantası takın ve sırtınızın boşluğuna getirin. Alternatif olarak pijamalarınızın arkasına bir tenis topu da yapıştırabilirsiniz. Katlanmış bir çift çorap da işinizi görebilir. Her sırtüstü döndüğünüzde rahatsız olup yan yatarsınız.

- Yatağınızın baş kısmını yukarı doğru eğimli hale getirin. Yatağın baş kısmındaki ayaklarının altına kitap ya da tuğla koyabilirsiniz. Bu kronik horlamayı düzeltmeye yardımcı olabilir.

- Geniz tıkanmasına yol açan üst solunum sorunları ve allerjiler için bir hekime başvurun. Allerjiler ve soğuk algınlıklarından doğan tıkanmalar, hava geçitlerinin daralmasına yol açar. Hava dar bir yoldan geçtiğinde daha türbülanslıdır ve gırtlak dokularının titreşmesine yol açar. Eğer soğuk algınlığından dolayı burnunuz tıkanıksa, bu durumu gideren ilaç kullanın.

- Yatak odanızda temiz hava akışı olduğundan emin olun. Oda sıcak ve kuruysa burun geçitleri uyku sırasında tıkanır ve bu genellikle horlamaya yol açar. Pencerelerinizi açık tutun ve gerekirse genzinizi nemli tutmak için nemlendirici kullanın.

- Eğer sigara içiyorsanız, bırakın. Sigara içmek birçok ölümcül sağlık sorunlarıyla birlikte iltihaplanma, gırtlak tümörü, bronş tıkanması ve mukus birikmesine yol açan tahriş edici bir etkiye sahiptir ve tüm bunlar horlamayı arttırır.

Horlamaya Bitkisel Çözüm Önerileri

* Soğuk algınlığı nedeniyle horlama sorunu yaşıyorsanız buna çay ve bal karışımı ile tedavi yolu bulabilirsiniz. Çay yerine limon su karışımı da kullanılabilir.  Günde 2-3 kez balgam çıkartmalı ve balgam söktürücü bitkiler den kullanmalısınız. Bol çorba içerek boğazı yumuşatmak ta horlamaya iyi gelen bir beslenme yöntemidir. Et, balık gibi yiyeceklerden uzak durmalısınız. Horlamayı yok etmek için alçak yastık kullanmalı ve kafanızı vücut seviyesine getirerek uyumalısınız.

* Isırganotu da horlamayı bitkisel tedavi eden bir şifalı ottur. Isırgan otu çayı veya ısırganotu bitkisel takviye ürünleri kullanarak horlama tedavisi mümkündür.

* C vitamini içeren turunçgiller vücudun histamin düzeyini düşürdükleri için horlamayı azaltan etkiye sahiptir. Yatmadan 1 saat önce bir bardak taze sıkılmış portakal suyu içmeniz horlama nasıl geçer sorusuna bitkisel bir yanıt olarak aklınızda kalmalıdır.

* Yemeklerinizde sebzelere daha fazla yer ayırın Meyve ve sebzeler bioflavonoid adı verilen ve horlamayı tedavi eden önemli bir maddeye ev sahipliği yaparlar. Ayrıca C vitamini açısından zengin sebzeler ve meyveler de, histamin salgılamasına engel olan için doğal kimyasallar barındırırlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.