Ayak Kokusuna Doğal Çözümler

Ayak kokusu için bitkisel ve doğal çözümler aslında sanıldığından çok daha çeşitlidir. Elbette ayak kokusu tedavisi yöntemleri arasında deodorantlar, kremler ve diğer ürünler oldukça işe yarıyor. Ama siz de bir bitkisel şifa meraklısıysanız evde bu yöntemleri deneyerek ayak kokusuna bitkisel ve doğal yollarla türlü çözümler geliştirebilirsiniz.

Yemek Sodası

Yemek sodası, özellikle ayakkabı içerisine 1 – 2 çay kaşığı atıldığında ayaklarda terleme neticesi oluşan nemi emer ve ayakkabının içerisindeki ortamı kurutur. Yemek sodası aynı zamanda ayakkabı içerisine sinmiş olan ayak kokusunu da emmekte ve yok etmektedir. Şayet ayakkabıdaki kötü kokunun tamamen geçmesini istiyorsanız 2 çay kaşığı yemek sodası içerisine 2 yemek kaşığı kurumuş sage yaprağı atın ve hava almayacak bir kavanozda 1 gece bekletin. Ertesi gün nu karışımı ayakkabı içerisine serpiştirerek 1 gün bekletin. Ertesi gün ayakkabı içerisindeki sage yaprağı ve yemek sodası kalıntılarını ayakkabınızı sert bir zemine hafifçe vurarak temizleyin.

Yemek sodası ile ayak kokusunu geçirmenin diğer bir yolu ise ayaklarınızı 2 yemek kaşığı soda atılmış sıcak su ile 10 dakika kadar yıkamanızdır. Bu doğal yöntemi her akşam 1 ay boyuca uygulayın. Yıkama işleminin ardından ayaklarınızı havlu ile bir güzel kurutmanız gerekmektedir.

Mısır nişastası

Mısır nişastası ile ayakkabılardaki ayak kokuları kalıcı olarak giderilebilir. Bunun için iki çorba kaşığı mısır nişastasını ayakkabı içerisine serpiştirin. Gün boyunca ayakkabınızda deodorant etkisi yaparak kötü kokuları önleyecek ve nemi çekerek ayaklar için kuru bir ortam sağlayacaktır.

Tuz

Bir litre su içerisine 30 gram sofra tuzu atarak ayak kokusuna evde doğal çözüm geliştirebilirsiniz. Bu tuzlu suyu birkaç dakika boyunca ayak ve parmak aralarına uygulamanız yeterli olacaktır.

Üzüm ve elma sirkesi

Ayaklarınızı haftada 3 kez elma sirkesi veya saf üzüm sirkesi ile yıkamanız ayak kokusuna iyi gelecektir. 1 litre suya 300 gram sirke atarak karıştırın. Su 45 santigrat derece sıcaklıkta olmalıdır. 10 – 15 dakika ayaklarınıza uygulayın.

Tarçın suyu da ayak kokusunun şiddetine göre haftada 3 – 7 kez uygulanırsa ayak kokusuna iyi gelecektir.

Zencefil

5 santimetre uzunluğunda 2 adet zencefil kökünü doğrayıp bir mendile sarın. daha sonra sıcak suda 20 dakika kadar bekletin. gerek bu su ile gerekse mendili ayaklarınıza masaj şeklinde uygulayarak ayak kokusu için bitkisel bir çözüm tedavisi uygulamak mümkündür. Zencefil tedavisi, 2 hafta sürmelidir

Turp suyu

Turp suyu eskilerin de çok kullandığı bir bitkisel yöntem olarak ayak kokusu tedavisinde oldukça etkileyici sonuçlar almaktadır. Bir kilo turpun suyunu meyve sıkacağında çıkardıktan sonra içerisine yarım çay kaşığı gliserin koyarak karıştırın. Daha sonra bu karışımı deodorant şeklinde püskürterek ayak parmakları aralarına ve ayaklara uygulayın. Kısa zamanda özellikle topuk bölgesinden kaynaklanan ayak kokusuna çözüm bulduğunuzu anlayacaksınız.

Ayak Kokusuna ev yapımı çözümler:

Siyah çay: Evde kullanıp çöpe attığınız sallama demlik poşetlerini ayak parmakları aralarına koyarsanız siyah çayda bulunan tanik asit, ayak terlemesine iyi gelecek ve ayaklarda koku yapan bakterilerin üremesine engel olacaktır. Ayrıca çaydanlığınızda arta kalan çay ile akşamları yatmadan evvel ayaklarınızı yıkamanızı tavsiye ederim. Bilhassa kış aylarında havasız kalan ayaklara iyi gelecektir. Çay poşetleri ile birlikte buz parçaları da sürmeniz faydalı olur.

Su: Gerek soğuk su ile gerekse sıcak su ile yıkanan ayaklarda koku daha geç oluşur. Ayaklarınızı su ile yıkarken içerisine birkaç damla limon suyu damlatmanız da ayak kokusunu önlemek için etki sağlayacaktır. Özellikle yaz mevsiminde ayaklarınızı günde 2 kez limonlu su ile yıkamak ayak kokusuna iyi bir ev yapımı çözüm olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.