Anne Karnında Bebek Gelişimi 30.Hafta

Bebeğinizdeki değişiklikler

Bebeğinizin cildini kaplayan ve lanugo adı verilen ince tüyler artık yavaş yavaş kaybolmaya başlarken el ve ayak tırnakları yavaş yavaş uzuyor. Kemik iliği kan hücresi üretimini tamamen karaciğerden devraldı. Öte yandan bebek artık etrafının farkına varmaya başlar. Rahimin içi genellikte zifiri karanlık gibi düşünülse de anne adayının bulunduğu çevreye bağlı olarak aydınlık ya da karanlık olabilir ve bebek bunun ayrımını yapabilir. Erkek bebeklerde testisler torbaya iniş sürecini tamamlamak üzeredir.

Bebeğin ağrılığı doğumda olacağı ağırlığın üçte ikisine ulaşmıştır. Bebeğin başı uzamakta ve beyin gelişimi hızla devam etmektedir. Bu hafta bebeğin boyu 45 cm, ağırlığı ise 1350 gramdır.

Sizdeki değişiklikler 

Anne bu haftadan itibaren bebeğin giderek aşağıya indiğini fark eder. Bu durumda anne adayında birçok his oluşur. Yemek yeme ve nefes alma kolaydır. Ancak yürümek anne için zor gelebilir. Yani anne adayı bu haftalarda hamilelikten iyice sıkılmaya başlar. Uyuyamamak ve mide yanmaları sık görülen problemlerdir. Zaman zaman kasıklarınızda bir ağrı ya da kasılma hissedebilirsiniz. Bunlar rahimin gerginliğini sağladığı küçük ve önemsiz kasılmalardır ve Braxton Hicks kontraksiyonları olarak adlandırılırlar. Anne adaylarında görülen sindirim sorunu yüksek lifli yiyecekler tüketerek ve bol sıvı içerek azaltılabilir. Bacaklarda kramp şikayetleri ile oldukça sık karşılaşılır. Hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından doğuma kadar vitamin ve mineral almak önemlidir. Bu sırada annenin ağırlığı da 7 – 8 kilo kadar artmıştır. Anne bebeğin hareketlerini kolaylıkla hissedebilir. Bebek 12 saat içinde 10 kez hareket ediyorsa bu olumlu olarak yorumlanır. Bebek hareket etmiyor veya az hareket ediyorsa doktorunuza danışmalısınız.

Anne adayı için bu haftalarda sol yan en iyi yatış pozisyonudur. Ayrıca diğer bir sorun olan mide yanması içinse anne adayının yemekten sonra uzanmaması tavsiye olunur. Midenin doldurulmaması ve asitli yiyeceklerden de kaçınmaları gerekir. Vücudun üst kısmının yatarken hafif biçimde yukarıda olması mide yanmasını engelleyebilir. Mide yanması sizi çok rahatsız ediyorsa bir doktora gidilmelidir.

Bu bilgiler yaklaşık olarak verilmiştir. Her hamilelikte farklılık gösterebilir ve büyüme oranları değişebilir.


0 yorum:

Yorum Gönder

DİKKAT : Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi, sadece bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bir sağlık profesyonelinin vereceği tavsiyelerin yerine kullanılamaz. Sizin gerçek fiziksel durumunuzu yansıtmıyor olabilir. Doktorunuza danışmadan bu sayfalardan edineceğiniz bilgileri herhangi bir rahatsızlığın teşhis veya tedavisinde kullanmayınız. Soru ve sorunlarınız için doktorunuza danışınız.